ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 17 Μαΐου 2011

Τα LED έτοιμα να επισκιάσουν τους συμβατικούς λαμπτήρες των 100 Watt


To μοντέλο της Osram Sylvania μοιάζει αρκετά με τους συμβατικούς λαμπτήρες και ταιριάζει στα κοινά ντουί (Πηγή: Osram Sylvania)  

Δύο μεγάλοι κατασκευαστές προϊόντων φωτισμού ετοιμάζονται να λανσάρουν τους πρώτους λαμπτήρες φωτοδιόδων (LED) που εκπέμπουν αρκετό φως ώστε να μπορούν να αντικαταστήσουν τους συμβατικούς γλόμπους πυράκτωσης των 100 Watt.

Οι νέοι λαμπτήρες LED αναμένονται στην αγορά το 2012, οπότε αρχίζει η σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων πυράκτωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πιθανότατα όμως θα περάσει καιρός μέχρι η νέα τεχνολογία να αντικαταστήσει πλήρως την παλιά, δεδομένου ότι οι νέες λάμπες θα κοστίζουν γύρω στα 50 ευρώ η μία.

Το πλεονέκτημα βέβαια είναι ότι έχουν σχεδόν απεριόριστη διάρκεια ζωής και καταναλώνουν μόλις μερικά Watt, αντί να σπαταλούν ενέργεια στη μορφή θερμότητας -στους λαμπτήρες πυράκτωσης, μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας μετατρέπεται σε φως.

Στην έκθεση LightFair που πραγματοποιείται στη Φιλαδέλφεια αυτή την εβδομάδα, η Osram Sylvania, μέλος του ομίλου Siemens, παρουσιάζει έναν λαμπτήρα LED που έχει συμβατικό σχήμα αχλαδιού και ισοδυναμεί μια λάμπα πυράκτωσης των 100 Watt.

Πρωτότυπα αντίστοιχων λαμπτήρων θα παρουσιάσει η αμερικανική Lighting Sciences.

Μέχρι σήμερα, οι ισχυρότεροι λαμπτήρες φωτοδιόδων που μπορούν να συνδεθούν σε συμβατικά ντουί δεν ξεπερνούσαν σε φωτεινότητα τους συμβατικούς λαμπτήρες των 60 Watt.

Το πρόβλημα για την αύξηση της φωτεινότητας είναι η θερμότητα που εκπέμπουν τα τσιπ των φωτοδιόδων. Η θερμότητα αυτή είναι βέβαια πολύ λιγότερη από ό,τι στους συμβατικούς λαμπτήρες, παρόλα αυτά όμως μειώνει τη διάρκεια ζωής των κυκλωμάτων.

Κάθε λαμπτήρας LED, εξάλλου, περιέχει στην πραγματικότητα πολλές φωτοδιόδους, οπότε το πρόβλημα της θερμότητας πολλαπλασιάζεται.

Η Osram δεν εξήγησε πώς έλυσε το πρόβλημα, η Lighting Sciences, πάντως, εισήγαγε στους λαμπτήρες μικροσκοπικές συσκευές που ανανεώνουν τον αέρα μέσα στο γλόμπο.

Από τους CFL στα OLED

Στο απώτερο μέλλον, οι λάμπες LED θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από τις λεγόμενες οργανικές φωτοδιόδους (OLED), οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη στις οθόνες ορισμένων κινητών τηλεφώνων, για παράδειγμα σε ορισμένα μοντέλα της Samsung.

Σε αντίθεση με τα LED, που είναι σημειακές πηγές φωτός, τα OLED είναι στην ουσία φύλλα ή πλάκες πλαστικού που εκπέμπει φως. Έχουν όμως το μειονέκτημα ότι περιέχουν οργανικά πολυμερή ευαίσθητα στο οξυγόνο της ατμόσφαιρας, γι΄αυτό και πρέπει να σφραγίζονται αεροστεγώς.

Σήμερα, βέβαια, η κυριότερη εναλλακτική λύση στις λάμπες πυράκτωσης είναι οι «συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού», ή CFL. Καταναλώνουν 80% λιγότερη ενέργεια και διαρκούν περισσότερο, όχι όμως τόσο όσο τα LED.

Οι CFL είναι επίσης εύθραυστοι και αν σπάσουν απελευθερώνουν μια μικρή ποσότητα τοξικού ατμού υδραργύρου.

Πέρα όμως από την τεχνολογία των ίδιων των λαμπτήρων, ένα άλλο πρόβλημα που εμποδίζει τη διάδοση νέων τεχνολογιών είναι τα φωτιστικά σώματα: τα ντουί που χρησιμοποιούμε σήμερα αναπτύχθηκαν πριν από δεκαετίες, και θα μπορούσαν στο μέλλον να αντικατασταθούν από φωτιστικά σώματα που απλώνουν τις φωτοδιόδους σε μεγάλες επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: