ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 15 Μαΐου 2011

Η αγγελία που «έκαψε» την Ηλία

Η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν 5 εντάλματα της Ιντερπόλ, τελικά «κρυβόταν» στη Βρετανία.  Μια απροσεξία ήταν ίσως το στοιχείο που οδήγησε την Ιντερπόλ να ξεσκεπάσει την άριστα «καμουφλαρισμένη» ζωή της Αντωνίας Ηλία στην Αγγλία. Φαίνεται ότι η καταζητούμενη πρώην ανακρίτρια που ζούσε στο Μπράιτον, μόλις μία ώρα δρόμο από το κέντρο του Λονδίνου, αδυνατούσε να τα «βγάλει πέρα» με τον μισθό της από το τοπικό κολέγιο όπου δίδασκε γλώσσες ως η Γαλλίδα? Αντωνία Ζαμέν και αναζήτησε επιπλέον εισόδημα μέσω αγγελίας της στο Διαδίκτυο.


Η πρώην ανακρίτρια Αντωνία Ηλία, σε βάρος της οποίας εκκρεμούσαν 5 εντάλματα της Ιντερπόλ, τελικά «κρυβόταν» στη Βρετανία.
Η επισήμανση ότι εκτός από γαλλικά δίδασκε και ελληνικά με εξειδίκευση στην επιχειρηματική, την τραπεζική και τη... νομική ορολογία, κίνησε τις υποψίες των αρχών που την αναζητούσαν έξι χρόνια.

Σε βάρος της εκκρεμούσαν 5 εντάλματα της Ιντερπόλ για την εμπλοκή της στο παραδικαστικό κύκλωμα. Η πρώην πρωτοδίκης είχε διαφύγει στο εξωτερικό παρά την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, επικαλούμενη λόγους υγείας. Μάλιστα, είχε δηλώσει πως «στην Ελλάδα απειλείται η ζωή της» και πως «δεν εμπιστεύεται την ελληνική Δικαιοσύνη ως προς το πρόσωπό της» και ότι «σε βάρος της υπάρχει σκευωρία». Ειρωνική διαπίστωση για μια -μέχρι πρότινος- λειτουργό της Δικαιοσύνης...
Εκτοτε, πολλά είχαν γραφεί για το «καταφύγιο» της φυγόδικου που η φωνή της φέρεται να ακούγεται σε μαγνητοφωνημένες συνομιλίες της να διαπραγματεύεται την αποφυλάκιση κατηγορουμένου για εμπορία ναρκωτικών.
Αρχικά, οι πληροφορίες την ήθελαν στο Παρίσι, όπως αργότερα αποδείχθηκε ότι είχε πάει και η έτερη συνάδελφός της, ανακρίτρια Κ. Μπουρμπούλια. Αργότερα, ο Λίβανος θεωρήθηκε πιθανός προορισμός της, εξαιτίας του γεγονότος ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να εκτελεστεί εκεί το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης.
Το πιο... εξωφρενικό σενάριο που ακούστηκε ήταν πως εθεάθη μοναχή σε μοναστήρι του εξωτερικού, εκμεταλλευόμενη τις υψηλές διασυνδέσεις της ανάμεσα στις τάξεις των ιερέων (βλ. Ιάκωβος Γιοσάκης) και των μοναχών.
Η σύλληψή της στην Αγγλία διέψευσε όλα τα σενάρια. Με το όνομα Αντωνία Ζαμέν παρίστανε τη Γαλλίδα καθηγήτρια και με αυτή την ιδιότητα είχε εξασφαλίσει μια θέση στο κολέγιο City του Μπράιτον για να διδάσκει -μεταξύ άλλων- και... ελληνικά!
Ζώντας σε ένα τυπικό διαμέρισμα του γνωστού προαστίου, η καταζητούμενη μπορούσε να περνάει απαρατήρητη... Στην αγγελία που δημοσίευσε στο σάιτ αναζήτησης εκπαιδευτικών Beanbag Learning, η Αντωνία Ζαμέν προσδιόριζε ως έδρα της ένα σπίτι στη συμβολή των οδών Στόουνχαμ και Λίντον, πολύ κοντά στο κολέγιο όπου δίδασκε.
Οι ικανότητές της.
Στην ηλεκτρονική ανάρτηση, η... καθηγήτρια αποφεύγει να δημοσιεύσει φωτογραφία της, ωστόσο η περιγραφή των ικανοτήτων της «προδίδει» τη σχέση της με την Ελλάδα: «Είμαι γαλλόφωνη εξειδικευμένη καθηγήτρια. Μπορώ να διδάξω παιδιά και ενηλίκους. Μπορώ να διδάξω τη γαλλική γλώσσα για δευτεροβάθμια εκπαίδευση, για εργασία, τραπεζικές συναλλαγές και νομική ορολογία.
Επίσης, μπορώ να διδάξω ελληνικά... Είμαι πολύ φιλική και εξωστρεφής και μπορώ να επικοινωνήσω άψογα με τους μαθητές μου, όλων των ηλικιών και καταγωγής. Παρακαλώ, μη διστάσετε να με καλέσετε στο τηλέφωνο 077... Ευχαριστώ, Κυρία Α. Ζαμέν».
Η τιμή για κάθε ώρα μαθήματος σε παιδιά όλων των τάξεων ήταν 20 λίρες (περίπου 25 ευρώ).
Παρουσιαζόταν ως Γαλλίδα
Θρίλερ με την ταυτότητά της
Στην ιδιότητα της Γαλλίδας καθηγήτριας επέμεινε και κατά τη σύλληψή της στο Λονδίνο. Οταν η πρόεδρος του τοπικού δικαστηρίου της ζήτησε να επιβεβαιώσει τα προσωπικά της στοιχεία, ονοματεπώνυμο, τόπο και ημερομηνία γέννησής της, η συλληφθείσα είπε ότι δεν ονομάζεται Αντωνία Hλία αλλά Αντωνία Ζαμέν, είναι Γαλλίδα υπήκοος, γεννημένη στην πόλη Αμιέν της Γαλλίας, στις 17/3/1963 και οι γονείς της ονομάζονται Κονσταντίν και Κλερ Ζαμέν.
Ομως, όπως κατέθεσε στο δικαστήριο η εισαγγελική αρχή, στο διαμέρισμά της στο Μπράιτον βρέθηκαν ελληνική ταυτότητα, ελληνικό διαβατήριο και ελληνική άδεια οδήγησης στο όνομα Αντωνία Hλία. Επίσης, η εισαγγελική αρχή κατέθεσε γνωμάτευση της αγγλικής αστυνομίας η οποία αποφαίνεται ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα του εντάλματος σύλληψης της Ιντερπόλ είναι τα ίδια με εκείνα της γυναίκας που συνέλαβαν οι αγγλικές αρχές.
Η εξήγηση που έδωσε η ίδια στο δικαστήριο για τα έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της είναι ότι μπορεί να τα έβαλαν εκεί κάποιοι φοιτητές καθώς, όπως είπε, νοίκιαζε το σαλόνι τους διαμερίσματός της. Το δικαστήριο αποφάσισε να επιτείνει την κράτησή της μέχρι αύριο, Δευτέρα, προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερα στοιχεία για την ταυτότητά της. Αύριο θα διαπιστωθεί εκτός από την ταυτότητά της και η διαδικασία έκδοσής της στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: