ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011

Τέλος εποχής για τα σινγκλ στη δισκογραφία

Το «Candle in the wind ‘97» του  Ελτον Τζον είναι το σινγκλ µε το  ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών  στη Βρετανία
Στην εποχή της ψηφιακής διακίνησης της µουσικής, η δισκογραφική Mercury Records αποφάσισε στο εξής να σταµατήσει την παραγωγή σινγκλ. Η δισκογραφική εταιρεία τού σερ Ελτον Τζον, των Ιρλανδών U2 και των Καναδών Arcade Fire ανακοίνωσε πως δεν θα ξαναβγάλει σινγκλ είτε σε CD είτε σε βινύλιο και πλέον θα στηρίζεται αποκλειστικά στις ψηφιακές πωλήσεις. ∆ιευκρίνισε όµως πως θα συνεχίσει να εκδίδει – πέραν των άλµπουµ – δισκογραφικές δουλειές, µόνο όταν είναι εγγυηµένο το κέρδος. Η Mercury είχε καταγράψει πέρυσι σηµαντικές ζηµιές από κυκλοφορίες µεµονωµένων κοµµατιών και, τέλος πάντων, δίσκων µε δυο τρία το πολύ τραγούδια. Μόνο σε ειδικές περιπτώσεις στο µέλλον θα κάνει παραγωγή σινγκλ υπό την προϋπόθεση ότι θα είναι «κάτι εξαιρετικό», σηµείωναν τα αφεντικά της δισκογραφικής. Η ειρωνεία της ιστορίας είναι πως η Mercury κυκλοφόρησε το σινγκλ «Candle in the wind ‘97» του σερ Ελτον Τζον, αφιερωµένο στη µνήµη της πριγκίπισσας Νταϊάνας, το οποίο κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων όλων των εποχών στη Βρετανία και µε 33 εκατ. κοµµάτια παγκοσµίως θεωρείται το ευπώλητο CD σινγκλ όλων των εποχών. Τα µαντάτα πάντως δεν είναι καλά από τις πωλήσεις CD ή βινυλίου. Το µερίδιό τους στα τσαρτ της Βρετανίας είναι σταθερά κάτω του 1%. Την περασµένη βδοµάδα, µάλιστα, οι συνολικές πωλήσεις CD και βινυλίου στο αγγλικό top 50 ήταν συνολικά 2.292 κοµµάτια, δηλαδή µόλις το 0,16% της πίτας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: