ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Επρεπε να ερθει το ΔΝΤ για να αρχίσουμε να παραγουμε κατι

Τα ροδάκινα και τα  κεράσια του αγροτικού  συνεταιρισµού «Νέος  Αλιάκµων» στη Βέροια  ταξιδεύουν στον  Καναδά, τη Ρωσία,  τις αραβικές χώρες,  ακόµη και την Αφρική,  κάνοντας ετήσιο τζίρο  10 εκατοµµύρια ευρώ
Ελαιόλαδο, γραβιέρα, ξινοµυζήθρα, παξιµάδια, κρασί: είναι µόνο µερικά από τα προϊόντα που θα περιλαµβάνονται στο κρητικό καλάθι αγροτικών προϊόντων.

Αυτό είναι το πρώτο από τα αγροτικά καλάθια τα οποία ανακοίνωσε ότι θα δηµιουργήσει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων σε καθεµία από τις 13 περιφέρειες της χώρας. Ακολούθησαν το πελοποννησιακό αλλά και αυτό της Ανατολικής Μακεδονίας. Στο τελευταίο, µάλιστα, αναµένεται να συµπεριληφθούν περίπου 23 τοπικά προϊόντα, µεταξύ των οποίων τασπαράγγια ,το µέλι, το θρακιώτικο ούζο και οι πατάτες Νευροκοπίου. Μόλις πριν από λίγες ηµέρες ανακοινώθηκε το τέταρτο αγροτικό καλάθι, του Νότιου Αιγαίου, που θα περιλαµβάνει µεταξύ των άλλων φάβα Σαντορίνης, αγκινάρα Τήνου, πατάτα και γραβιέρα Νάξου και µανταρίνια Καλύµνου. Σειρά παίρνουν τα καλάθια της ∆υτικής Ελλάδας και του Βόρειου Αιγαίου. Σκοπός αυτού του πιλοτικού προγράµµατος είναι το «καλό µάρκετινγκ» των τοπικών προϊόντων, τα οποία θα επιδοτηθούν µε κοινοτικά κονδύλια προκειµένου όχι µόνο να προωθηθούν στην εγχώρια αγορά αλλά να γίνουν γνωστά και στο εξωτερικό.

Παράλληλα, τον δικό τους αγώνα για την προώθηση των προϊόντων τους δίνουν ελληνικοί συνεταιρισµοί µε αξιοσηµείωτα, τις περισσότερες φορές, αποτελέσµατα. Από τους 6.200 δηλωµένους συνεταιρισµούς, µόνο οι 1.000 έχουν τζίρο. Μάλιστα οι περισσότεροι από τους υγιείς συνεταιρισµούς απευθύνονται κυρίως στις ξένες αγορές, όπως αυτές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, της Ασίας αλλά και της Αµερικής, όπου και εξάγουν τα προϊόντα τους.

Τα ροδάκινα, τα δαµάσκηνα, τα κεράσια και τα ακτινίδια του αγροτικού συνεταιρισµού «Νέος Αλιάκµων» µπαίνουν σε τελάρα και ταξιδεύουν για Καναδά, Ρωσία, αραβικές χώρες, Ευρώπη, ακόµη και Αφρική. Παρά την οικονοµική κρίση, ο συνεταιρισµός µε έδρα την περιοχή Αµµος στη Βέροια κάνει τζίρο 10 εκατ. ευρώ ετησίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια: