Ο πυρηνικός εφιάλτης ακόμη και στη Μεσόγειο, γίνεται όλο και πιο έντονος. Γύρω από την Ελλάδα αυτή τη στιγμή υπάρχουν 4 εργοστάσια σε Βουλγαρία και Ρουμανία, 4 στην Ουγγαρία κι ακόμα ένα στη Σλοβενία, ενώ σχεδιάζονται ακόμη 4 στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, ένα στην Τουρκία, σε απόσταση αναπνοής από την Κύπρο. κι ένα ακόμη στην Αλβανία.
Την ίδια ώρα σε Γαλλία και Γερμανία, ο κόσμος ξεσηκώνεται κατά της πυρηνικής ενέργειας, ενώ η γερμανίδα υπουργός Περιβάλλοντος επισημαίνει την ανάγκη τα πυρηνικά εργοστάσια να λειτουργούν με ασφάλεια στην Ευρώπη.
Αντιθέτως η Τουρκία φαίνεται να επιμένει, όχι μόνο στην κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων στο Ακουγιού, αλλά και στην περιοχή της Σινώπης κοντά στη Σμύρνη, περιοχές με έντονη σεισμική δραστηριότητα.
Αυτές τις μέρες μάλιστα στη Σινώπη, σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων, βρίσκεται ιαπωνική αντιπροσωπεία και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις για την κατασκευή του πυρηνικού εργοστασίου. Σύμφωνα μάλιστα με τους επιστήμονες, το Αιγαίο, με την κατασκευή αυτών των εργοστασίων, θα χρησιμοποιείται συστηματικά για τη μεταφορά πυρηνικών αποβλήτων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του πυρηνικού σταθμού Κοζλοντούι στη Βουλγαρία, είναι μικρή η πιθανότητα στον πυρηνικό σταθμό να συμβούν παρόμοιες εξελίξεις με την Ιαπωνία, καθώς οι αντιδραστήρες έχουν εγγύηση υψηλής ασφάλειας και αντέχουν σε σεισμό οκτώ βαθμών της κλίμακας Μενβέντεφ.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Αυστρίας πάντως έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει στο συμβούλιο υπουργών να γίνουν τεστ αντοχής στους ευρωπαϊκούς πυρηνικούς σταθμούς.
Και στην Αλβανία όμως, σε απόσταση μόλις εκατό χιλιόμετρα από τα σύνορα με την Ελλάδα στο Δυρράχιο, έχει προταθεί η κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου, για λογαριασμό της Ιταλίας, ενώ στη Ρουμανία η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με εταιρείες για την κατασκευή ακόμη δύο αντιδραστήρων στην περιοχή Μπένελε. Πάντως, πάνω από 200 αντιδραστήρες διεθνώς βρίσκονται στα όρια του... γήρατος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου