Μισθοί, κοινωνικά επιδόματα και συνταξιοδοτικές δαπάνες βρίσκονται στο επίκεντρο της περικοπής δαπανών αξίας 15 -19 δισ. ευρώ που σχεδιάζει η κυβέρνηση για την περίοδο 2011- 2015.
Οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν το επόμενο δεκαήμερο για να ανακοινωθεί ένα πρώτο σχέδιο των μέτρων στην τρόικα. Θα ακολουθήσει εξειδίκευση των σχεδίων, έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο και κατάθεση του νόμου προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.
Τα ποσά που αποκάλυψε το ΔΝΤ στην έκθεσή του για την πρόοδο της Ελλάδος, και προέρχονται από στοιχεία που έδωσε η ίδια η κυβέρνηση, προδικάζουν μεγάλες ανατροπές.
Από τα 15 με 19 δισ. ευρώ περικοπής δαπανών που σχεδιάζονται (στο ποσό αυτό πρέπει να προστεθεί και αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 5 με 10 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα συνολικό πακέτο αξίας έως 29 δισ. ευρώ), τα πιο πολλά λεφτά προέρχονται από τους μισθούς και τις κοινωνικές παροχές του κράτους:
* Υπολογίζονται 5 δισ. ευρώ από τη μείωση της δαπάνης μισθοδοσίας κατά 20%. Το ποσό, σύμφωνα με αρμόδια συνδικαλιστικά στελέχη, είναι τεράστιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αν δεν γίνει τίποτα, μόνο λόγω του κανόνα 1 προς 5 (μία πρόσληψη ανά 5 συνταξιοδοτήσεις) θα μειωθεί το πολύ κατά 1,7 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2013 η δαπάνη του δημοσίου για την πληρωμή των υπαλλήλων του.
Το υπόλοιπο ποσό (3,2 δισ. ευρώ) θα προέλθει από τη μαζική περικοπή των επιδομάτων χωρίς να αποκλείονται ακόμη και οι απολύσεις προσωπικού που είχε είναι με σύμβαση είτε εργάζεται σε σχέσεις που θα καταργηθούν. Οι πρώτες προτάσεις πρέπει να ανακοινωθούν στην ΑΔΕΔΥ έως το τέλος του μήνα μαζί με έκθεση για τους μισθούς. Ο νόμος θα ψηφιστεί τον Ιούνιο και θα συνδεθεί με τον Καλλικράτη του δημοσίου.
Η έκθεση, όπως και το προσχέδιο που ανακοινώθηκε τον Φεβρουάριο, αναμένεται να συστήνει μαζικές περικοπές επιδομάτων κυρίως των υψηλόμισθων υπαλλήλων με αντιστάθμισμα αυξήσεις μισθών των «αδικημένων» και ενίσχυση πριμ παραγωγικότητας.
* Στα κοινωνικά επιδόματα, ενώ η κυβέρνηση επισήμως αναφέρει ότι 500 εκατ. ευρώ θα εξοικονομηθούν το 2012 από τον εξορθολογισμό τους, προβλέπει την περικοπή 2,5 με 5 δισ. ευρώ με την εισαγωγή πολύ αυστηρού εισοδηματικού κριτηρίου: όσο με το όριο της φτώχειας δηλαδή 13.000 ευρώ περίπου ετησίως για τετραμελή οικογένεια.
Στην κλίνη του Προκρούστη δεν βρίσκεται μόνο το επίδομα ανεργίας και οι οικογενειακές παροχές αλλά και επιδόματα συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) κλπ. Μέρος των αποφάσεων θα πρέπει να ληφθεί από φέτος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου