ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

Αποκαλύφθηκε η αλήθεια για το "πιο διάσημο φιλί του κόσμου"

kiss1
Πρόκειται για τη φωτογραφία που συμβολίζει μία από τις επικότερες στιγμές της αμερικανικής ιστορίας: Ένας ναύτης και μία νοσοκόμα φιλιούνται παθιασμένα στη μέση της Times Square στη Νέα Υόρκη. Είναι η μέρα που τελείωσε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος. Για δεκαετίες, η ταυτότητα των δύο πρωταγωνιστών αποτελούσε άλυτο μυστήριο. Σύμφωνα όμως με ένα νέο βιβλίο, το θρυλικό ζευγάρι επρόκειτο για τους -89χρονους πλέον- George Mendonsa και Greta Zimmer Friedman.
Εν μέσω των άγριων πανηγυρισμών της 14ης Αυγούστου, ο φωτογράφος του περιοδικού LIFE, Alfred Eisenstaedt, δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα ονόματα της νοσοκόμας με τη λευκή ποδιά και του ναύτη με τη μπλε στολή. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία έγινε εξώφυλλο στο επόμενο τεύχος και διαδόθηκε όσο καμία άλλη του ίδιου περιοδικού.
Σύντομα, η ταυτότητα των δύο νέων έγινε αντικείμενο μυστηρίου, και στα τέλη της της δεκαετίας του '70, η νοσοκόμα Edith Shain έγραψε στο φωτογράφο υποστηρίζοντας ότι επρόκειτο για την ίδια. Το LIFE ξεκίνησε εκστρατεία προκειμένου να εξακριβωθεί το όνομα των πρωταγωνιστών, και ένα πλήθος βετεράνων ναυτικών και νοσοκόμων έσπευσε να διεκδικήσει τη δόξα.
Η Shain παρέμεινε η επικρατέστερη μέχρι το θάνατό της το 2010, αλλά χωρίς ικανοποιητικά στοιχεία που να το αποδεικνύουν.
naftisΩστόσο, στο νέο τους βιβλίο με τίτλο 'The Kissing Sailor', οι George Galdorisi και Lawrence Verrie, χρησιμοποιώντας εγκληματολογικά μέσα και φωτογραφική ανάλυση, υποστηρίζουν πως βρήκαν τους αληθινούς πρωταγωνιστές. Μάλιστα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, οι δύο νεαροί δεν γνωρίζονταν καν, πριν δώσουν το φιλί που έσφιξε τις καρδιές των απανταχού ρομαντικών!
Ο ναύτης, ενονόματι George Mendonsa, είχε βγει εκείνη ραντεβού με την κοπέλα του, τη Rita Petry, καθώς βρισκόταν σε άδεια μετά από μάχες στον Ειρηνικό Ωκεανό, όπου παρατηρούσε τις νοσοκόμες να προσφέρουν βοήθεια στους τραυματίες.
nosokoma"Πνιγμένος από συναισθήματα χαράς όταν άκουσε κάποιος να φωνάζει πως ο Πόλεμος τελείωσε, ο Mendonsa ξεχύθηκε στο δρόμο με σκοπό να φιλήσει την πρώτη νοσοκόμα που θα έβρισκε", αποκάλυψε ο συγγραφέας του βιβλίου.
Κάπως έτσι έπεσε πάνω στη δεσποινίδα Friedman και χωρίς να συστηθεί τη φίλησε. "Απλά συνέχισαν την ξεχωριστή πορεία τους μετά το φιλί", προσθέτει ο Galdorisi.
Το ραντεβού του Mendonsa με τη Rita Petry έμελλε, παρά το φιλί, να καταλήξει σε γάμο. Μάλιστα, η ίδια η μέλλουσα γυναίκα του διακρίνεται στη θρυλική φωτογραφία, ακριβώς πίσω από το δεξί του ώμο!
naftis_simera
Σήμερα, ο Mendonsa ζει στο Rhode Island και η Friedman στο Maryland.
nosokoma_simera
Στις δεκαετίες που πέρασαν, οι δυο τους συναντήθηκαν αρκετές φορές, χωρίς όμως -απ' ό,τι υποστηρίζουν τουλάχιστον- να επαναλάβουν ποτέ το φιλί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: