ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 1 Απριλίου 2012

σε Η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο νεφρικού καρκίνου


Χάστε βάρος, μειώστε τον κίνδυνο
Η παχυσαρκία «πυροδοτεί» μια μείζονα αύξηση των περιπτώσεων καρκίνου των νεφρών που διαγιγνώσκονται στην Μ.Βρετανία δείχνει έκθεση της οργάνωσης Cancer Research UK.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, το 2009 καταγράφηκαν περισσότερες από 9.000 νέες περιπτώσεις συγκριτικά με μόλις 2.300 το 1975.
Η παχυσαρκία αυξάνει λοιπόν τον κίνδυνο νεφρικού καρκίνου κατά περίπου 70%, συγκριτικά με το κάπνισμα που συνεπάγεται αυξημένες κατά 50% πιθανότητες.
Σύμφωνα με την Cancer Research UK, λίγοι είναι οι άνθρωποι που κατανοούν πλήρως τον κίνδυνο που συνεπάγονται τα περιττά κιλά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο καρκίνος των νεφρών είναι ο όγδοος συχνότερος καρκίνος και μια πρώιμη ένδειξη του είναι η παρουσία αίματος στα ούρα. Αν διαγνωστεί εγκαίρως, ενδεχομένως να είναι πλήρως ιάσιμος με χειρουργική αντιμετώπιση.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα περιττά κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο του συγκεκριμένου καρκίνου, καθώς και του μαστού, του παχέος εντέρου και της μήτρας επειδή η παχυσαρκία σχετίζεται με τα υψηλότερα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, συγκριτικά με υγιή άτομα.
Αν και τα ποσοστά των καπνιστών στην Μ.Βρετανία έχουν μειωθεί την τελευταία 35ετία, τα ποσοστά των ατόμων με παχυσαρκία ή περιττά κιλά έχουν αυξηθεί, σχεδόν το 70% των ανδρών και το 60% των γυναικών έχουν δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) 25 και άνω, γεγονός που σημαίνει ότι θεωρούνται τουλάχιστον υπέρβαροι.
Βέβαια, το ποσοστό της πενταετούς επιβίωσης για τον καρκίνο του νεφρού έχει επίσης αυξηθεί κατά 85% από τις αρχές του 1970 έως και την περίοδο 2005-09.
Ο Δρ Τιμ Έισεν του Πανεπιστημίου Κέιμπριτζ εξηγεί ότι «τα τελευταία δέκα χρόνια η Cancer Research UK έχει συμβάλλει στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων που εμποδίζουν την αιματική τροφοδότηση του καρκίνου των νεφρών. Τα φάρμακα αυτά ελέγχουν την ασθένεια στους περισσότερους ασθενείς αλλά δεν την θεραπεύουν. Συνεπώς είναι προτιμότερο να αντιμετωπίσουμε ευθύς εξαρχής το πρόβλημα, διατηρώντας ένα υγιές βάρος και απέχοντας από το κάπνισμα.»
Η Δρ Σάρα Χίομ επικεφαλής πληροφόρησης του Cancer Research UK τονίζει ότι ενώ η διακοπή του καπνίσματος είναι ο καλύτερος τρόπος μείωσης του ενδεχόμενου εκδήλωσης καρκίνου των νεφρών, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η διατήρηση ενός υγιούς βάρους είναι εξίσου σημαντική.

Δεν υπάρχουν σχόλια: