ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

Το φαγητό που σπάει τη μύτη σπάει και τη ζυγαριά

Το φαγητό σάς «σπάει τη μύτη»; Νιώθετε να σας πλημμυρίζει το «άρωμα» μιας καλοψημένης μπριζόλας ή ενός φίνου πιάτου θαλασσινώνακόμη και... αφού τα έχετε καταβροχθίσει; 
Μάλλον είστε παχύτεροι από ό,τι θα έπρεπε- σύμφωνα τουλάχιστον με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Ο δρ Λορέντζο Στάνφορντ του Τμήματος Ψυχολογίας υποστηρίζει πως σίγουρα υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της έντονης μυρωδιάς του φαγητού και του βάρους του ανθρώπου που την αισθάνεται. Ο καθηγητής παραδέχεται ωστόσο πως δεν έχει ακόμη εξακριβώσει γιατί συμβαίνει αυτό. «Θα μπορούσε να υποτεθεί ότι για όσους παρουσιάζουν προδιάθεση παχυσαρκίας η εντονότερη αίσθηση της οσμής των τροφίμων που έχουν ενδεχομένως να τους κάνει να τρώνε περισσότερο» . «Συγκεκριμένη ομάδα ανθρώπων» προσθέτει ο καθηγητής «θα μπορούσε να συνεχίσει να τρώει, καθιστώντας τα τρόφιμα πιο λαχταριστά» πρόσθεσε.

 Εξήγησε δε ότι οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη γιατί οι άνθρωποι μυρίζουν εντονότερα τις τροφές όταν είναι χορτάτοι, αλλά ότι θα μπορούσε να είναι ο τρόπος με τον οποίον ο ανθρώπινος οργανισμός ανιχνεύει και απορρίπτει τις τροφές που πλέον δεν χρειάζεται, ώστε να διατηρεί τη σωστή ενεργειακή ισορροπία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: