ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Ισοβίτισσα που πέρασε στα ΤΕΙ

«Με πήγαν να δώσω εξετάσεις με χειροπέδες στα χέρια, αλλά βρήκα τη δύναμη ψυχής και τα κατάφερα», τονίζει η Γεωργία, έγκλειστη των φυλακών στον Ελεώνα Θήβας και μητέρα ενός 4χρονου αγοριού.
Πριν από τρία χρόνια καταδικάστηκε πρωτοδίκως δύο φορές σε ισόβια, αλλά επειδή θεωρεί ότι το «πνεύμα δεν φυλακίζεται», φέτος βρήκε το σθένος να δώσει Πανελλαδικές Εξετάσεις και κατάφερε να περάσει στα ΤΕΙ.

Οι δύο φίλες που τις «έδεσε» η φυλακή και ακολούθησαν παράλληλη τροχιά συνεχίζοντας τις σπουδές παρά τις αντιξοότητες. Μόνο που η Μαρίνα (δεξιά) έδωσε εξετάσεις ενώ είχε αποφυλακιστεί, ενώ η Γεωργία (αριστερά) ήταν και παραμένει έγκλειστη...
Πρόκειται για την 30χρονη Γεωργία, μητέρα ενός τετράχρονου αγοριού, έγκλειστη στις γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θηβών.
Οπως λέει η ίδια, στο «Εθνος» «την πήγαιναν να δώσει εξετάσεις με χειροπέδες στα χέρια», όμως «η μεγάλη δύναμη ψυχής» που είχε και «η εικόνα του γιου της» τη βοήθησαν να κάνει το όνειρο πραγματικότητα. Ηδη συμπληρώνει το πρώτο εξάμηνο σπουδών στα ΤΕΙ Φλώρινας, όπου πέρασε στο Τμήμα Εμπορικού και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων. Επειδή είναι έγκλειστη, οι σπουδές της γίνονται διά αλληλογραφίας.
Η «επικοινωνία» με το συγκεκριμένο ΤΕΙ γίνεται μέσω της κοινωνικής υπηρεσίας (που φρόντισε ακόμη και για την εγγραφή της), αλλά και με τη βοήθεια των καθηγητών του σχολείου της φυλακής.
Διαβάζει τα μαθήματά της σε έναν θάλαμο στον οποίο συμβιώνει με άλλες... 13 συγκρατούμενές της και για να «μπορέσει να συγκεντρωθεί στη μελέτη της, βάζει γουόκμαν στα αυτιά».
Η Γεωργία καταδικάστηκε το 2007 με την παραπάνω ποινή για συναυτουργία σε ληστείες που διαπράχθηκαν (σύμφωνα με το κατηγορητήριο) με «ιδιαίτερη σκληρότητα», αλλά και για σειρά κλοπών.
Η ίδια ποινή στην υπόθεση βαρύνει και τον σύζυγο (και πατέρα του παιδιού της) που είναι έγκλειστος στις φυλακές Μαλανδρίνου.
Η δίκη τους (στην οποία κατηγορούνται άλλα δύο άτομα) εκκρεμεί στο Εφετείο.
Με τον άντρα της παντρεύτηκαν το 2005 και τον επόμενο χρόνο απέκτησαν ένα αγοράκι, «το οποίο φροντίζει η μητέρα της».
Τον γιο της δεν τον βλέπει από πέρυσι τον Νοέμβριο. Πήρε αυτή την απόφαση γιατί, όπως λέει, όταν τον έφερνε η μητέρα της και την έβλεπε, ο μικρός ήταν μέσα στην τρελή χαρά, αλλά όταν έφευγε, δεν μίλαγε σε κανέναν.
Πλέον μιλάει μαζί του μόνο στο τηλέφωνο, «γιατί δεν θέλει να έχει ο γιος της εικόνες από τη φυλακή». Η 30χρονη υποστηρίζει ότι είναι αθώα. Για το διάστημα που την κατηγορούν διατείνεται ότι «ήταν έγκυος 8-9 μηνών», ενώ προσθέτει με παράπονο ότι «η σύλληψή της έγινε αργότερα μέσα στο σπίτι της ενώ κρατούσε αγκαλιά το πιτσιρίκι της, που τότε ήταν δύο μηνών».

«Η επιτυχία μας δίνει δύναμη»O κ. Κλήμης Πυρουνάκης, διευθυντής του σχολείου μέσα στον Ελεώνα Θηβών, Θεολόγος, δήλωσε:
«Η Γεωργία συμμετείχε με συνέπεια στα μαθήματα. Η σχέση που ανέπτυξε με τους καθηγητές ήταν πολύ δυνατή και εποικοδομητική και θα συνεχίσουμε να τη βοηθάμε.

Παράθυρο ελπίδας
Πώς αποφάσισε να δώσει εξετάσεις

Σύμφωνα με την αφήγησή της, «μετά το σοκ» που υπέστη από την ποινή σε βάρος της του πρωτόδικου δικαστηρίου, στην αρχή μονολογούσε γιατί να συμβεί αυτή η αδικία σε εκείνη.
Στη συνέχεια «οι ώρες της φυλακής τής φαίνονταν ατέλειωτες» και αποφάσισε να συνεχίσει τις σπουδές της για να «αποκτήσει η ζωή της έναν διαφορετικό σκοπό». Ετσι στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας που υπάρχει μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού πήγε στην Α’ Λυκείου, την οποία ολοκλήρωσε στο σχολείο μέσα στον Ελεώνα Θηβών (όπου μετήχθη στη συνέχεια). Φέτος αποφάσισε να δώσει Πανελλαδικές.
Εδωσε τα πέντε μαθήματα για τις εξετάσεις αυτές στο 3ο Λύκειο της Θήβας. Η επιβράβευση ήλθε με την επιτυχία στα ΤΕΙ.
Σε όλη αυτή την προσπάθεια, όπως η ίδια τονίζει, είχε την «πολύτιμη βοήθεια» της κ. Αννας Μουτάφη και του κ. Νίκου Λαγανά, που είναι στην κοινωνική υπηρεσία της φυλακής. Επίσης η ίδια απευθύνει «ένα μεγάλο ευχαριστώ» στους διευθυντές των σχολείων των φυλακών στον Ελεώνα Θηβών και στον Κορυδαλλό κ. Κλήμη Πυρουνάκη και Γ. Ζουγανέλη αντίστοιχα αλλά και στους καθηγητές της.
Θεωρεί ότι «με το διάβασμα ανοίγει το μυαλό».
Οπως μας λέει «το όνειρο της ζωής της είναι πλέον να αθωωθεί και να ολοκληρώσει τις σπουδές της, ώστε να μπορέσει να βοηθήσει τον γιο της στα μαθήματά του».
Η Γεωργία μέσα στη φυλακή εργάζεται «στα ψυγεία και στην αποθήκευση των τροφίμων». Της λείπει πολύ «να δει τον ουρανό χωρίς κάγκελα»...
ΔΥΝΑΤΗ ΦΙΛΙΑ
ήριγμα μια συγκρατούμενη
Η Γεωργία μέσα στη φυλακή του Ελεώνα έκανε μια δυνατή φιλία, με τη Μαρίνα Λιτβίνοβα, κρατούμενη που πέρασε από τις πρώτες στη Νομική Αθηνών. Οπως λέει, «η μία έδινε δύναμη στην άλλη». Τα κατάφεραν και οι δύο. Η διαφορά είναι ότι η Μαρίνα αθωώθηκε, ενώ η Γεωργία έδωσε εξετάσεις και συνεχίζει τις σπουδές ενώ ήταν και παραμένει έγκλειστη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: