Συναγερμό στις υπηρεσίες ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι τον περασμένο Απρίλιο η Κίνα «υπέκλεψε» το 15% της παγκόσμιας κίνησης (traffic) στο Ίντερνετ.
Μεταξύ των πληροφοριών που φέρεται να περιήλθαν στην κατοχή της, συγκαταλέγεται η άκρως απόρρητη ηλεκτρονική αλληλογραφία στελεχών της αμερικανικής κυβέρνησης και αξιωματικών των ενόπλων δυνάμεων, σύμφωνα με έκθεση που έχει στα χέρια του το Αμερικανικό Κογκρέσο.
Η έκθεση υποστηρίζει ότι μια κρατική κινεζική εταιρεία τηλεπικοινωνιών «επαναδρομολόγησε» περίπου το 15% της κυκλοφορίας στον Παγκόσμιο Ιστό, κατευθύνοντάς το στους δικούς της servers. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 8 Απριλίου του 2010 και διήρκεσε 18 λεπτά.
Αμερικανοί αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η Κίνα ενδέχεται να έχει συλλέξει εξαιρετικά ευαίσθητες πληροφορίες. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, η υποκλοπή της διαδικτυακής κίνησης έγινε στο πλαίσιο δοκιμής ενός πανίσχυρου «κυβερνο-όπλου», το οποίο θα μπορούσε να διαταράξει την κίνηση στο Διαδίκτυο.
Θύματα της υποκλοπής έπεσαν, μεταξύ άλλων, στελέχη και αξιωματούχοι της αμερικανικής Γερουσίας, του Υπουργείου Άμυνας, του Υπουργείου Εμπορίου και της NASA.
Αν και τα ηλεκτρονικά μηνύματα αποστέλλονται σε κρυπτογραφημένη μορφή, η κινεζική κυβέρνηση έχει ένα αντίγραφο ενός κλειδιού κρυπτογράφησης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να αποκτήσει πρόσβαση στο περιεχόμενό τους.
Η εταιρεία λογισμικού ασφαλείας McAfee, σε έκθεση που συνέταξε πέρυσι, προειδοποιούσε για αύξηση των κυβερνο-επιθέσεων σε πολιτικούς στόχους, «δείχνοντας» την Κίνα ως έναν από τους κύριους υπευθύνους.
Μεταξύ των στόχων συγκαταλέγονται ο Λευκός Οίκος, το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας, το Υπουργείο Άμυνας και οι μυστικές υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου