ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Σκαλιζοντας το Μακεδονικο DNA

«Δικαιούνται και οι γενετιστές  να έχουν και αρχαιολογικές  ανησυχίες. Η έρευνα πάνω  στο ανθρώπινο γονιδίωµα  προχώρησε ώς τη γνώση για  τη δοµή του ανθρώπινου γονιδιώµατος. Εµείς ερευνούµε  τη συνέχεια του γονιδιώµατος  των Μινωιτών και των αρχαίων  Μακεδόνων (στη φωτογραφία,  οι κατά Ολιβερ Στόουν Μακεδόνες του «Αλεξάνδρου») γιατί, απλώς, είµαστε περίεργοι»,  λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής  στο Πανεπιστήµιο του Σιάτλ  Γιώργος Σταµατογιαννόπουλος (φωτογραφία κάτω)
Σε κάποια εργαστήρια στις ΗΠΑ οι επιστήµονες ερευνούν τη συνέχεια του ανθρώπινου γονιδιώµατος. Ενας έλληνας καθηγητής στο Σιάτλ επεκτείνεται στη γονιδιακή συνέχεια των Μινωιτών και των Μακεδόνων
«Υστερα από 15-20 χρόνια οι τεχνολογίες της µοριακής βιολογίας θα έχουν τελειοποιηθεί τόσο, που οι αρχαιολόγοι θα µπορούν να αναπλάθουν τη σύσταση του γενετικού υλικού των αρχαίων πληθυσµών», δήλωνε πριν λίγα χρόνια στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Γενετικής Ιατρικής στο Πανεπιστήµιο Washington του Σιάτλ, Γιώργος Σταµατογιαννόπουλος.

Ο έλληνας καθηγητής, αντεπιστέλλον µέλος της Ακαδηµίας Αθηνών, που ξεκίνησε έρευνα για την γονιδιακή εξέλιξη των Μινωιτών και των Μυκηναίων, συγκρίνοντας DNA από αρχαίο υλικό (οστά) µε DNA συγχρόνων Κρητών (αίµα), τώρα την επεκτείνει και στη γονιδιακή σχέση Μακεδόνων, Σλάβων και Σκοπιανών µε τους αρχαίους Μακεδόνες. Ερευνα χρονοβόρα και ευρωβόρα, παραδέχεται, αλλά κάποτε πρέπει να γίνει η αρχή.

«Για να µελετηθεί το γονιδίωµα του Φιλίππου λ.χ., απαιτούνται περί τα 5-10 εκατοµµύρια δολάρια. Κι εγώ δεν έχω ούτε τόσο χρήµα ούτε τόσο χρόνο» λέει στα «ΝΕΑ». Παρ’ όλα αυτά εξοικονοµεί κι από τα δύο εν µέσω ερευνών για τη µεσογειακή αναιµία και τη γονιδιακή αντιµετώπισή της (κυρίως επιστηµονικός στόχος του στο Πανεπιστήµιο του Σιάτλ), βλαστοκυττάρων και γενετικών δεικτών. Σε οµιλία του στην Ακαδηµία Αθηνών µε θέµα «H καταγωγή των Μακεδόνων - Ιστορία, γενετική και το ∆ιαδίκτυο» ο έλληνας γενετιστής έθεσε ερωτήµατα και, µε βάση τα πρώτα αποτελέσµατα των συγκριτικών ερευνών του (πάντα σε επίπεδο γενετικού υλικού) παρείχε και απαντήσεις:

Είναι οι Σκοπιανοί Σλάβοι;
«Οι Σκοπιανοί, οι Ρώσοι, Πολωνοί, Ουκρανοί και Σκοπιανοί (αλλά και Σέρβοι, Βόσνιοι, Βούλγαροι) αποδείχτηκε πως έχουν κοινά γενετικά χαρακτηριστικά».

Είναι Σλάβοι, εξελληνισµένοι, οι Μακεδόνες;
«Κατηγορηµατικά όχι. Εχουν παρόµοιες συχνότητες γενετικών πολυµορφισµών µε Τούρκους και Ιταλούς, όχι όµως µε τους Σκοπιανούς. Υπάρχουν πλέον ισχυρότατες ενδείξεις ότι η λεγόµενη ινδοευρωπαϊκή φυλή έρχεται από την Ανατολή κι όχι από τον Βορρά. Οι Ελληνες είµαστε Ανατολίτες. Και τα περί καθαρότητας της ελληνικής φυλής είναι ανοησίες».

Ταξιδεύει συχνότατα, µιλά σε διεθνή συνέδρια και προΐσταται µεγάλης έρευνας για την καταγωγή των σύγχρονων πληθυσµών. Εχουν συγκεντρωθεί ήδη χιλιάδες γενετικοί δείκτες (DNA από το αίµα), των οποίων οι συνδυασµοί µπορούν να διαχωρίσουν τους πληθυσµούς. Ετσι καθορίζεται ήδη µε ακρίβεια +/-300 χιλιοµέτρων η καταγωγή ενός ατόµου σε «βάθος» 150ετίας. «Πρέπει να προλάβουµε» λέει ο Γιώργος Σταµατογιαννόπουλος. «Σε λίγα χρόνια θα έχουµε τόσο αναµειχθεί, που δεν θα βγαίνει πλέον άκρη. Πρέπει να διαφυλάξουµε – έστω στο εργαστήριο – τη γενετική ιδιοµορφία των πληθυσµών. Και των ελληνικών», δηλώνει.

Αγανακτεί δε µε το ∆ιαδίκτυο, όπου διαπιστώνει την αυθαίρετη «παραποίηση» από τη συντριπτική πλειοψηφία των ιστοτόπων σε σχέση µε την καταγωγή των Μακεδόνων. «Το ∆ιαδίκτυο είναι αυτό που ‘’διαχειρίζεται’’ και διδάσκει την παγκόσµια Ιστορία. Αν δηµοσιεύει κάποιος επιστηµονικές εργασίες µόνο στα ελληνικά, είναι άχρηστο. Πρέπει να δηµοσιεύει και στα αγγλικά. Σήµερα – δυστυχώς– υπάρχει ΜΙΑ γλώσσα, όπως στους ελληνιστικούς χρόνους που ήταν τα ελληνικά. Οι Ελληνες είµαστε φουσκωµένα µπαλόνια. ∆εν κάνουµε τίποτα».

Δεν υπάρχουν σχόλια: