ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

∆ύο υποψήφια Οσκαρ στο φεστιβαλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

Η Νάταλι Πόρτµαν στον  «Μαύρο Κύκνο» του Ντάρεν  Αρονόφσκι, ο οποίος θα  «παίξει» στα Οσκαρ  µετά τη Θεσσαλονίκη
Περιπτώσεις ζηλευτής ανθρώπινης δύναµης φωτίζουν οι ταινίες της έναρξης και της λήξης του 51ου Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης.

Η ταινία «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ, µε την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Αρον Ράλστον (τον υποδύεται ο Τζέιµς Φράνκο), είναι η ταινία της έναρξης του Φεστιβάλ, την Παρασκευή 3 ∆εκεµβρίου.

Πριν από επτά χρόνια, ο Ράλστον, κατά τηδιάρκεια της περιπλάνησής του σε έναφαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε σε µια σχισµή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει. Η περιπέτειά του διήρκεσεσυνολικά127 ώρες, χρόνος κατά τον οποίο ο ήρωας επανεξέτασε τη ζωή του.

Βασισµένος στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ράλστον µε τίτλο «Betweena Rock anda Hard Place», ο Ντάνι Μπόιλ επιστρέφει, µετά το οσκαρικό «Slumdog millionaire», µε ένα κλειστοφοβικό αλλά και αισιόδοξο one-man show, το οποίο συγκαταλέγεται στα φαβορίτόσο για τις Χρυσές Σφαίρες όσο καιγια τα Οσκαρ.

Ο πολυσυζητηµένος «Μαύρος κύκνος» του Ντάρεν Αρονόφσκι θα είναι η ταινία της λήξης του Φεστιβάλ και θα προβληθεί στις 11 ∆εκεµβρίου. Παίζουν οι Νάταλι Πόρτµαν, ΒενσάνΚασέλ, Γουινόνα Ράιντερ, Μπάρµπαρα Χέρσεϊ και Μίλα Κούνις, η οποία µάλιστα απέσπασε το βραβείο καλύτερης νέας ηθοποιού στο τελευταίο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου πρωτοπροβλήθηκε η ταινία. Πρωταγωνίστρια, η Νίνα,µια τελειοµανής µπαλαρίνα ενόςνεοϋορκέζικου θιάσου,η οποία ετοιµάζεται να ενσαρκώσει τον ρόλο της ζωής της στη «Λίµνη των κύκνων», αλλά η δοκιµασία την εξωθεί στα άκρα.

Και αυτή ηταινία, που υπογράφει ο δηµιουργός του «π» και του «Ρέκβιεµ για ένα όνειρο», θεωρείται ως σίγουρη για τις υποψηφιότητες των Οσκαρ, ενώ φαίνεται πως θα «παίξει» και στις Χρυσές Σφαίρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: