ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η ακριβότερη σαµπάνια βγήκε από τον βυθό

Ο ειδικός στις σαµπάνιες  Ρίτσαρντ Γιούλιν δοκιµάζει  το περιεχόµενο µιας από  τις 168 φιάλες
ΠΕΡΑΣΑΝ ΠΑΝΩ από 150 χρόνια ωριµάζοντας σ’ ένα ναυάγιο στον βυθό της Βαλτικής. Τώρα οι ειδικοί προβλέπουν πως οι 168 φιάλες σαµπάνιας, που ανελκύθηκαν το καλοκαίρι, είναι πιθανό να γίνουν οι ακριβότερες σαµπάνιες στον κόσµο, καθώς µερικοί υπολογίζουν ότι κάθε φιάλη µπορεί να πιάσει περισσότερο από 50.000 ευρώ (68.000 δολάρια). Την Τετάρτη, οινογνώστες είχαν την πρώτη ευκαιρία να δοκιµάσουν τη σαµπάνια και αµέσως δήλωσαν πως είναι θαυµάσια. Ο σουηδός ειδικός Ρίτσαρντ Γιούλιν είπε ότι έχει «πολύ ισχυρό, έντονο µπουκέ» µενύξεις από µανιτάρια και ανθούς φιλύρας. Η πώληση των φιαλών θα φέρει πολλά χρήµατα στα Νησιά Ολαντ (ηµιαυτόνοµο έδαφος της Φινλανδίας ανάµεσα στην ίδιακαι τη Σουηδία), στα ύδατα των οποίων βρέθηκε το ναυάγιοτου ξύλινου φορτηγού των 23 µέτρων που πιστεύεται ότι τη µετέφερε στην Αγία Πετρούπολη.

Ο Γιούλιν είπε πως περίπου το ένα τρίτο των φιαλών πουανελκύστηκαν είχε καταστραφείαπό το θαλασσινό νερό, όµως το περιεχόµενο 40-50 φιαλών είναι «της υψηλότερης ποιότητας». Οι ερευνητές εντόπισαν ότι το φορτίο προερχόταν από δύο οίκους καµπανίτη – τον Veuve Clicquot και τον Juglar – που δεν υπάρχουν πλέον. Ο βυθός της Βαλτικής αποδείχθηκε το ιδεώδες κελάρι, µε χαµηλές θερµοκρασίες, σκοτάδι και λίγο οξυγόνο.

Οι ειδικοί θα δοκιµάσουν τις σαµπάνιες και θα κλείσουν και πάλιτις φιάλες µε φελλό. Η πρώτη αναµένεται να δηµοπρατηθεί την ερχόµενη χρονιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: