ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Ουτε στον 2ο γυρο δεν επρεπε να βγεί

 

Ο Ομέρ Πριόνης βρήκε τις αιτίες για τη βρωμιά που επικρατεί στους δρόμους της Αθήνας

Τον Σεπτέμβριο του 2004 οι Αθηναίοι χαμογελούσαν με νόημα. Η επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων και το βερνίκι που μύριζε ακόμα από τα έργα τούς έδινε την εντύπωση πως αυτή η πόλη θα γίνει επιτέλους βιώσιμη. Οι προοπτικές, επίσης, δεν μπορούσαν να είναι καλύτερες. Μόνο και μόνο η Διπλή Ανάπλαση (Πάρκο στην Αλεξάνδρας, ανασυγκρότηση του Ελαιώνα) ήταν ένα από τα έργα που πραγματικά θα άλλαζαν τους ρυθμούς της πόλης. Σήμερα, έξι χρόνια μετά, οι Αθηναίοι μπορούν να χαρακτηριστούν ως οι πιο δυστυχισμένοι κάτοικοι της Ευρώπης. Άλλωστε, η Αθήνα, σύμφωνα με διεθνείς μετρήσεις, είναι μέσα στις τρεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που παρουσιάζουν έντονα στοιχεία γκετοποίησης. Το ερώτημα που ανακύπτει είναι πώς ένας από τους πιο «πλούσιους» δήμους της Ευρώπης κατάφερε να κάνει τόσο λίγα για την πόλη του. Πώς από το 1 δισ. ετήσιου προϋπολογισμού πήγαν σε δημόσια έργα μόνο 23 εκατ. ευρώ μόνο το έτος 2009; Η απάντηση βρίσκεται στα έργα και τις ημέρες του Νικήτα Κακλαμάνη στον Δήμο Αθηναίων και στην προσπάθειά του να κάνει τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας το δικό του, μικρό, προτεκτοράτο.

Ο Νικήτας Κακλαμάνης με δικά του λόγια:

«Η Αθήνα, βάσει στοιχείων των Ευρωπαίων tour operators, είναι καθαρότερη πόλη από Παρίσι, Λονδίνο, Ρώμη», Σεπτέμβριος 2010
«Αν δεν γουστάρει η κυρία, να αλλάξει πόλη», αναφερόμενος σε μήνυμα δημότισσας που έλεγε πως η Αθήνα είναι τόσο βρόμικη που οι κάτοικοί της θυμίζουν γουρούνια. Οκτώβριος 2010.
«Εγώ, τώρα που τελειώνω την πρώτη μου θητεία, αρχίζω να μαθαίνω».

«Θα σας αναφέρω δύο έργα. Την ανάπλαση της περιοχής του Γηπέδου του Παναθηναϊκού, που 17 στρέμματα θα γίνουν πράσινο, ο κόσμος να χαλάσει! Και το δεύτερο έργο συνδέεται με την αγάπη μου στο Θέατρο. Έχω ξεκινήσει με τη συνεργασία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού συζητήσεις για το Κτήμα Δρακόπουλου στα Πατήσια, 10 ολόκληρα στρέμματα, όπου σκεπτόμαστε να δημιουργηθεί δημοτικό θέατρο, σχολή θεάτρου, σχολή χορού και βέβαια χώρος πρασίνου», απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου λίγο πριν εκλεγεί δήμαρχος το 2006.

Οσο τα ειδατε τα ειδαμε

Μικρό Δημόσιο

99 υπαλλήλους έχει στο γραφείο του ο Δήμαρχος Αθηναίων.
12.000 εργαζομένους έχει ο δήμος. Είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας μετά τη ΔΕΗ.
€450.000.000 είναι τα τέλη καθαριότητας. Από αυτά  δαπανώνται τα 300εκ ευρώ για την καθαριότητα.
€17.000.000 δόθηκαν το 2009 στον Δημοτικό Ραδιοσταθμό (απασχολεί 300 δημοσιογράφοι και άλλοι 200 διοικητικοί υπάλληλοι).
€23.000.000 δόθηκαν το 2009 για επενδύσεις.
€2.500 στοίχισε ο κάθε βραχυχίτωνας Νέας Ζηλανδίας που φύτεψε ο δήμος στο Κολωνάκι.
€950.000 στοίχισε η ιστοσελίδα του δήμου.
Τα «άφαντα» 50 εκατ. ευρώ
Τον Δεκέμβριο του 2007 το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε μια σύμβαση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για ένα τεχνικό και επενδυτικό πρόγραμμα του δήμου, που θα περιλάμβανε απαλλοτριώσεις και αναπλάσεις δημόσιων χώρων. Η τράπεζα θα δάνειζε 50εκατ. ευρώ και ο δήμος θα έβαζε άλλα 57. Μετά τη σύναψη της σύμβασης, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησαν να ενημερωθούν για τον φάκελο του δανείου χωρίς ανταπόκριση. Ο Δήμος Αθηναίων αρνήθηκε να ενημερώσει και την Περιφέρεια, ως όφειλε. Τον Νοέμβριο του 2009 ο αντιδήμαρχος Οικονομικών ανέφερε πως 2.400.000 ευρώ χρησιμοποιήθηκαν για την απαλλοτρίωση της οδού Γαζίας. Ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης Φώτης Προβατάς επιχείρησε με συνεχείς επιστολές του να ελέγξει τον φάκελο. «Εμείς ξέραμε ότι αυτά τα χρήματα δεν πήγαν σε έργα για δύο λόγους: πρώτον, δεν είδαμε πουθενά τα έργα και δεύτερον δεν έχει ο δήμος 57 εκατ. διαθέσιμα»

Δεν υπάρχουν σχόλια: