ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Καλη όρεξη!!!!!!!!!!!!!

Τα έντομα θα «φάνε» το κρέας από το μενού
Σε 20 χρόνια το φαγητό στο τραπέζι μας θα είναι βγαλμένο από τα… ριάλιτι επιβίωσης. Κάμπιες, ακρίδες, σφήκες ή γρύλοι, είναι πιθανό να αντικαταστήσουν τα μπιφτέκια και τα λουκάνικα στις διατροφικές συνήθειες της Δύσης. Τουλάχιστον θα μοιάζουν με αυτά.

Το κλίμα αλλάζει συνεχώς, οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται και ο πληθυσμός της Γης πολλαπλασιάζεται. Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους σε 20 χρόνια το φαγητό στο τραπέζι δύσκολα θα θυμίζει τα σημερινά πιάτα.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως θα αναγκαστούμε να αλλάξουμε τις διατροφικές μας συνήθειες και να στραφούμε σε άλλες πηγές τροφής, για τις οποίες ήδη γίνονται πολυέξοδες έρευνες και πειράματα στον δυτικό κόσμο.
Εντομα πλούσια σε πρωτεΐνες, γενετικά μεταλλαγμένες τροφές, κρέας που μεγαλώνει στο εργαστήριο και άλγη από τους ωκεανούς είναι μερικά από τα φαγητά που θα πρωταγωνιστούν στα γεύματά μας σε 20 χρόνια.
«Στη Δύση, πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με άφθονο και φθηνό κρέας, αλλά η τιμή του αυξάνεται και σε λίγο θα αποτελεί είδος πολυτελείας. Ετσι, πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να καλύψουμε το κενό του κρέατος», λέει στο BBC η Μοργκέιν Γκέι, που αυτοπροσδιορίζεται ως μελλοντολόγος τροφίμων.
Μεγάλο κομμάτι του παγκόσμιου πληθυσμού, στην Ασία και την Αφρική κυρίως, έχει τα έντομα στο καθημερινό του διαιτολόγιο. Στην Αφρική, «τιμούν» τις κάμπιες και τις ακρίδες, στην Ιαπωνία τις σφήκες και στην Ταϊλάνδη τους γρύλους.
Η ολλανδική κυβέρνηση έχει επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ σε έρευνες για την κατανάλωση εντόμων, τα οποία θεωρούνται ιδανική τροφή για αντικατάσταση του κρέατος, καθώς είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και η δια-τροφική τους αξία δεν διαφέρει από το καλό κρέας. Επιπλέον, υπάρχουν τουλάχιστον 1.400 είδη που μπορούν να φάνε οι άνθρωποι, ενώ δεν μολύνουν το περιβάλλον όπως τα μεγάλα κοπάδια αγελάδων, χοίρων κ.λπ.
Μην πάει όμως ο νους σας στη μορφή που έχουν τα έντομα στη φύση. Θα αποτελούν το βασικό συστατικό σε μπέργκερ και λουκάνικα, τα οποία θα μοιάζουν όπως αυτά που τρώμε σήμερα, λέει η Γκέι.
Βέβαια, για να συνηθίσουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι στην ιδέα ότι θα τρώνε έντομα, χρειάζεται και μια αριστοτεχνική επικοινωνιακή καμπάνια αξίας εκατομμυρίων ευρώ.
Ενα άλλο πεδίο στο οποίο δίνουν έμφαση οι επιστήμονες είναι η παραγωγή κρέατος στο εργαστήριο. Φέτος οι ολλανδοί ερευνητές έκαναν ένα σημαντικό βήμα για ένα μπέργκερ από βλαστοκύτταρα αγελάδων και ελπίζουν να το ολοκληρώσουν πριν από τα τέλη του χρόνου.
Πρώτη ασχολήθηκε με τον τομέα αυτόν η ΝΑSΑ πριν από 10 χρόνια σε συνεργασία με άγγλους επιστήμονες. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το εργαστηριακό κρέας μειώνει δραστικά την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου καθώς και την κατανάλωση ρεύματος και νερού.
Η άλγη. Τέλος, η άλγη είναι μία από τις πιθανότερες βασικές πηγές τροφής στο μέλλον, λένε οι ειδικοί. Παράγεται σε αφθονία στους ωκεανούς και είναι επίσης φιλική προς το περιβάλλον. Αλλωστε, η Ιαπωνία και άλλες ασιατικές χώρες διαθέτουν τεράστιες φάρμες καλλιέργειας άλγης, οι οποίες μπορούν να μεταφερθούν επιτυχώς σε άλλες χώρες. Οι επιστήμονες ήδη πειραματίζονται με κόκκους άλγης για να αντικαταστήσουν το αλάτι στα τρόφιμα.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: