ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 27 Αυγούστου 2012

Μεγαλη επιτυχία Σαμαρα. Μετα απο εντονη διαπραγμάτευσηαπο 11,7 θα πληρωσουμε 18 δις. Μπράβο Αντωνάκη



Στα δυσθεώρητα ύψη των 18 δισ. ευρώ ανέρχεται ο λογαριασμός του μνημονίου και οι νέες θυσίες στις οποίες πρέπει να υποβληθούν οι Έλληνες για να παραμείνει η χώρα στη ζώνη του ευρώ.

Δεν πρόκειται για υπερβολική χρήση των δισεκατομμυρίων, σε μια εποχή που τα μέτρα πάνε και έρχονται σωρηδόν, αλλά για κοστολογημένο σχεδιασμό τρόικας και υπουργείου Οικονομικών, τον οποίο η κυβέρνηση αποφεύγει να εμφανίσει επίσημα, για να αποφύγει το «σοκ και δέος» που προκαλεί το μέγεθος των παρεμβάσεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο.

Μέχρι πρόσφατα γνωρίζαμε ότι ψάχναμε μέτρα 11,7 δισ. ευρώ, όπως έλεγε η κυβέρνηση και προέβλεπε το μνημόνιο, αλλά εντελώς ξαφνικά το γερμανικό περιοδικό Spiegel μάς προϊδέασε για 14 δισ. Λίγο πριν η ελληνική κυβερνητική αποστολή αναχωρήσει για Βερολίνο και Παρίσι, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών έκανε μια νύξη για μέτρα ύψους 18 δισ. ευρώ. Το ίδιο στέλεχος είπε ότι το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης 2013-2014 θα φτάσει τελικά στα 13,9 δισ. ευρώ, αντί 11,7 δισ. ευρώ που έχει ανακοινωθεί.

Στο υπουργείο Οικονομικών ανακάλυψαν ξαφνικά ότι για να υπάρξει καθαρό όφελος 11,7 δισ. ευρώ από το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δράσης θα χρειαστούν επιπρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 2,2 δισ. ευρώ!

Τα πρόσθετα αυτά μέτρα, σύμφωνα με τη «λογική» του υπουργείου Οικονομικών, χρειάζονται για να αντισταθμιστούν οι απώλειες εσόδων από τον φόρο εισοδήματος και τις ασφαλιστικές εισφορές, που θα προκληθούν εξαιτίας των περικοπών που θα γίνουν σε μισθούς και συντάξεις.

Επίσης, ως αιτίες του χρηματοδοτικού κενού αναφέρονται η «έλλειψη φορολογικών εσόδων», οι «αποτυχίες στα σχέδια ιδιωτικοποιήσεων» και η «χειρότερη του αναμενομένου» κατάσταση της οικονομίας, που βιώνει το πέμπτο διαδοχικό έτος ύφεσης.

Το συμπέρασμα είναι ότι οι πολίτες θα πληρώσουν απευθείας 11,7 δισ. και πλαγίως άλλα 2,2 δισ. ευρώ, γιατί το κράτος θα χάσει ασφαλιστικές εισφορές από τους μισθούς που θα κόψει στον δημόσιο τομέα, αλλά και από τους ανθρώπους που θα οδηγηθούν άμεσα (απολύσεις) ή έμμεσα (με τον θεσμό της εφεδρείας) στην ανεργία.

Στο ποσό αυτό, των 13,9 δισ. ευρώ, πρέπει να προστεθούν άλλα 3 δισ. πρόσθετα μέτρα που θα απαιτηθούν για να καλυφθούν οι αποκλίσεις του φετινού προϋπολογισμού, ο οποίος το πρώτο επτάμηνο έχει ήδη «τρύπα» 2,7 δισ. λόγω κατάρρευσης των εσόδων.

Νέα τρύπα

Την ίδια ώρα, υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να «κλείσει» επιπλέον έλλειμμα άνω του 1 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, που προέρχεται από την αδυναμία των ΔΕΚΟ να αποπληρώσουν δάνειά τους προς διάφορους πιστωτές. Πρόκειται για καταπτώσεις δανείων, τα οποία έχει εγγυηθεί το Δημόσιο και η πληρωμή τους δημιουργεί πρόσθετα βάρη στον προϋπολογισμό.

Στο μεταξύ, τη στιγμή που καταγράφονται οι δημοσιονομικές ανάγκες της επόμενης διετίας, εντοπίζονται προβλήματα στην εφεδρεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών προβλέπει για τους εφέδρους ότι θα αμείβονται όχι με το 65% του βασικού μισθού, όπως ήταν η αρχική σκέψη, αλλά με το 60%.

Σύμφωνα με κυβερνητικές εκτιμήσεις, στο Δημόσιο εργάζονται σήμερα περίπου 30.000 υπάλληλοι που χρειάζονται τρία ή και περισσότερα έτη εργασιακού βίου για να βγουν στη σύνταξη και καλύπτουν έτσι τα κριτήρια της σχεδιαζόμενης εφεδρείας.

Η επιλογή τους, όμως, ενδέχεται να κολλήσει στη διαδοχική ασφάλιση. Συγκεκριμένα, υπάρχουν υπάλληλοι (π.χ. εκπαιδευτικοί) οι οποίοι εκπληρώνουν το κριτήριο της ηλικίας για να τεθούν σε εφεδρεία, αλλά έχουν ασφάλιση στον ιδιωτικό τομέα για δέκα χρόνια ή και παραπάνω. Τα ένσημά τους θα πρέπει να βρεθούν και να προστεθούν με αυτά του Δημοσίου, ώστε να τεθούν και επίσημα σε προσυνταξιοδοτικό καθεστώς.

Τι έρχεται

Στις περικοπές που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών περιλαμβάνονται και τα εξής:

- Μειώσεις από 2% έως 15% στις κύριες συντάξεις. Οι περικοπές θα ξεκινήσουν από τα 700 ευρώ και θα είναι κλιμακωτές.
- Καταβολή του ΕΚΑΣ μόνο σε όσους είναι άνω των 65 ετών.
- Περικοπές 10%-12% στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου, πιθανώς χωρίς εξαιρέσεις. Ενδεχομένως φέτος να σωθούν τα μισθολόγια των μάχιμων στρατιωτικών μονάδων, μόνον εάν υπάρξουν ισοδύναμα μέτρα.
- Κατάργηση των υπολοίπων των δώρων σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.
- Περικοπές στο εφάπαξ έως και 50%.

ΔΕΚΟ

Περικοπές και ενιαίο μισθολόγιο

Μειώσεις 35% στους μισθούς των ΔΕΚΟ, μέσω της εφαρμογής του ενιαίου μισθολογίου, προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Γιώργο Μέργο, στην παρούσα φάση καταγράφονται οι μισθολογικές συνθήκες που επικρατούν στις ΔΕΚΟ, προκειμένου να εφαρμοστεί η ισχύουσα και στο υπόλοιπο Δημόσιο νομοθεσία.

Με βάση την εικόνα που έχουν αποκομίσει οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, αυτή τη στιγμή οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ, βασιζόμενες σε τρεις διαφορετικούς νόμους, αποφεύγουν να εφαρμόσουν το νέο μισθολόγιο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες αποκλίσεις μισθών μεταξύ εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα και απασχολούμενων σε δημόσιες επιχειρήσεις.

Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της πολυνομίας, το υπουργείο Οικονομικών έχει στείλει σχετικό ερώτημα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και στη συνέχεια, όπως ανέφερε στη Real news ο Γ. Μέργος, θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις ώστε να εφαρμοστεί άμεσα το ενιαίο μισθολόγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: