ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Επικίνδυνα τα παρασιτοκτόνα για νόσο Αλτσχάιμερ



Η μακροχρόνια έκθεση στα παρασιτοκτόνα, συνεπάγεται αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νόσου Αλτσχάιμερ και άλλων μορφών εγκεφαλικής άνοιας, σύμφωνα με νέα γαλλική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Occupational and Environmental Medicine.
Ομάδα ερευνητών του Γαλλικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας και Επιδημιολογίας με επικεφαλής την Δρ Ιζαμπέλ Μπαλντί, διαπίστωσαν ότι οι γεωργοί και γενικά οι εργαζόμενοι που έρχονται σε στενή επαφή τα παρασιτοκτόνα διατρέχουν υψηλό κίνδυνο νοητικής έκπτωσης.
Η μελέτη βασίστηκε σε επεξεργασία δεδομένων που αφορούσαν εργαζόμενους στην οινοπαραγωγό περιοχή του Μπορντό, όπου παράγονται τα φημισμένα γαλλικά κρασιά.
Η συγκεκριμένη ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι εκτίθεντο άμεσα στα παρασιτοκτόνα και ζιζανιοκτόνα, ήταν πέντε φορές πιθανότερο να εμφανίσουν προβλήματα σε μια σειρά από νευρολογικά διαγνωστικά τεστ (μνήμης, λόγου, χρόνου αντίδρασης κ.α.), σε σχέση με όσους είχαν ελάχιστη ή καθόλου έκθεση σε αυτά τα χημικά.
Μάλιστα, η πρώτη ομάδα (όσοι είχαν στενή επαφή με τις χημικές ουσίες), που αποτελούνταν από άτομα στην ηλικία των 45-60 ετών, είχε διπλάσια πιθανότητα για την εμφάνιση νευρολογικών προβλημάτων, ακόμα και τέσσερα χρόνια μετά την αρχική διάγνωση.
Η νέα μελέτη έρχεται να προστεθεί σε ένα αυξανόμενο αριθμό ερευνών που δείχνουν ότι η χρόνια χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία αυξάνει τον κίνδυνο νευρολογικών διαταραχών, ιδίως σε χώρες που γίνεται μεγάλη χρήση τέτοιων ουσιών από τους γεωργούς (η Γαλλία έχει την μεγαλύτερη χρήση στην Ευρώπη και την τέταρτη μεγαλύτερη στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τη Βραζιλία).
Σε δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογίζονται οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι λόγω εργασίας εκτίθενται συχνά στα παρασιτοκτόνα.
Οι Γάλλοι επιστήμονες συνεχίζουν την μελέτη των εργαζομένων στις καλλιέργειες του Μπορντό και θα ανακοινώσουν τελικά αποτελέσματα το 2012 ή 2013.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: