ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 4 Δεκεμβρίου 2010

Ξεκίνησε το 51ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου


Σε χαμηλούς τόνους, που «υψώθηκαν» μόνο από την παρουσία στην είσοδο του «Ολύμπιον» και τη διαμαρτυρία ομάδας νεαρών, ξεκίνησε η 51η διοργάνωση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Οι νεαροί κρατούσαν πανό, στο οποίο αναγραφόταν το αίτημα τους για την απόσυρση τού υπό ψήφιση νόμου για τον κινηματογράφο, ενώ σε άλλα πάνο ανέγραφαν συνθήματα σύμφωνα με τα οποία «η τέχνη του σήμερα είναι η αντίσταση», ή «δεν είμαστε εθελοντές, είμαστε απλήρωτοι εργαζόμενοι επί ένα χρόνο», απωθώντας τους θεατές και εμποδίζοντας την είσοδό τους στην αίθουσα.
Στον ολιγόλεπτο χαιρετισμό του ο διευθυντής του φεστιβάλ, Δημήτρης Εϊπίδης, αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δύσκολη» συγκυρία της φετινής διοργάνωσης, αλλά και στην επιθυμία του να μετατρέψει τις διοργανώσεις του φεστιβάλ σε ουσιαστικό χώρο διαλόγου και ανθρώπινης επαφής κι όχι χώρο προβολών της «χολιγουντιανής σχολής».
Την έναρξη της διοργάνωσης κήρυξε ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, επαναλαμβάνοντας το αίτημα και την ευχή, το φεστιβάλ να παραμείνει στην πόλη της Θεσσαλονίκης με την οποία είναι 50 χρόνια τώρα άρρηκτα δεμένο.
Την τελετή έναρξης ακολούθησε η προβολή της ταινίας «127 ώρες» του Ντάνι Μπόιλ. Η ταινία αφηγείται την ηρωική περιπέτεια του νεαρού αναρριχητή Άρον Ράλστον (στηρίζεται στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ράλστον) τον οποίο υποδύεται ο Τζέιμς Φράνκο. Πριν από επτά χρόνια, ο Ράλστον κατά τη διάρκεια της περιπλάνησής του σε ένα φαράγγι στη Γιούτα, παγιδεύτηκε ανάμεσα σε μια σχισμή βράχου, ωστόσο κατόρθωσε να επιβιώσει και να διασωθεί. Καθ'Α όλη την παραλίγο θανάσιμη περιπέτειά του, η οποία διήρκεσε συνολικά 127 ώρες, ο ήρωας επανεξετάζει τη ζωή του, ανακαλεί στη μνήμη αγαπημένα του πρόσωπα και αναμετριέται με τα προσωπικά του όρια και αδυναμίες.
Οι προβολές του διαγωνιστικού τμήματος αρχίζουν την Κυριακή το μεσημέρι στον κινηματογράφο «Ολύμπιον» (στις 15.45 η ταινία του Μαξίμ Ζιρού από τον Καναδά «Ζώ όπως ο Ζονατάν» και στις 18.00 η ιταλική ταινία «Οι τέσσερις φορές» του Μικελάντζελο Φραμαρτίνο).
Κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ (οι προβολές όλων των τμημάτων και των αφιερωμάτων, πλην του διεθνούς διαγωνιστικού, άρχισαν σήμερα) θα προβληθούν συνολικά 169 ταινίες από 49 χώρες του κόσμου. Στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ συετέχουν 16 πρώτες ή δεύτερες ταινίες μυθοπλασίας σκηνοθετών από όλο τον κόσο, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον «Χρυσό Αλέξανδρο» (20.000 ευρώ), τον Αργυρό (10.000 ευρώ) και για πρώτη φορά τον Χάλκινο (5.000 ευρώ), καθώς και πέντε ακόμη βραβεία που θα απονείμει πενταμελής διεθνής κριτική επιτροπή. Οι ταινίες του διεθνούς διαγωνιστικού συετέχουν στη διαδικασία ψηφοφορίας του βραβείου κοινού Fischer. Οι δύο ελληνικές ταινίες που διαγωνίζονται είναι το «Αttenberg» της Αθηνάς Τσαγκάρη, που είχε διαγωνιστεί και στο Φεστιβάλ Βενετίας, και η «Άπνοια» του Άρη Μπαφαλούκα.
Οι ελληνικές ταινίες -φετινής παραγωγής- που θα προβληθούν στη διάρκεια του φεστιβάλ είναι 23, ενώ θα παρουσιαστούν και οι ελληνικές ταινίες που βραβεύτηκαν στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράας.
Το βλέμμα, ωστόσο, των Ελλήνων κινηματογραφιστών είναι στραμμένο στη Βουλή αναμένοντας την ψήφιση του νέου νόμου για την εθνική κινηματογραφία.
Τα εισιτήρια για κάθε προβολή στοιχίζουν 6 ευρώ (από 7 που στοίχιζαν πέρσι), ενώ δίνεται η δυνατότητα σε ανέργους να παρακολουθήσουν τις προβολές δωρεάν με την επίδειξη της κάρτας ανεργίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: