ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

Να δοθει επιτελους το Τατοι στο κοινο.

Πανάκριβα  αυτοκίνητα  αφηµένα στο  έλεος των  καιρικών  συνθηκών,  ενώ κάποια  καταπλακώθηκαν  από την  κατάρρευση  των γειτονικών  γκαράζ στο  πρώην βασιλικό  κτήµα του  Τατοΐου
Γκρεµισµένες στέγες, παράθυρα και πόρτες που χάσκουν, έπιπλα σκουριασµένα, µούχλα και λειχήνες στις σκάλες, «ξεδοντιασµένες» κουπαστές. Φθορά και εγκατάλειψη. Είναι η εικόνα που αντικρύζει όποιος φτάνει µέχρι το πρώην βασιλικό κτήµα του Τατοΐου, που έχει αποµείνει να θυµίζει σκιά του παλιού, γεµάτου αίγλη εαυτού του. Επτά χρόνια µετά την απόκτησή του από το ελληνικό ∆ηµόσιο, το Τατόι παραµένει στο έλεος των καιρικών συνθηκών και απρόσιτο στο ευρύ κοινό καθώςη έλλειψη επαρκούς φύλαξης δεν επιτρέπει την πρόσβαση στους επισκέπτες, για τηνασφάλεια τόσο τη δική τους όσο και του κτήµατος.

Από τον πάγο ωστόσο φαίνεται ότι αρχίζει να το βγάζει το υπουργείο Πολιτισµού και Τουρισµού καθώς ήδη τίθεται σε εφαρµογή το πρόγραµµα συντήρησης των κινητών θησαυρών που βρίσκονται στο κεντρικό ανάκτορο. Περισσότερα από 3.500 αντικείµενα έχουν συντηρηθεί και φυλάσσονται σε κοντέινερ, ενώ τώρα εγκρίθηκε από το Κεντρικό Συµβούλιο Νεωτέρων Μνηµείων και 1.000 τ.µ. επιπλέον αποθηκευτικών χώρων που θα πληρούν τις κατάλληλες συνθήκες και θα επιτρέψουν στους συντηρητές της ∆ιεύθυνσης Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνηµείων (∆ΣΑΝΜ)

να αδειάσουν εντός εξαµήνου το ανάκτορο και να το παραδώσουν στους αναστηλωτές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: