ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Αρχαιολογοι υποστηρίζουν ότι : «Ο Ηρώδης δεν έσφαξε τα νήπια»



Ο βασιλιάς Ηρώδης ο Μέγας μεταφέρθηκε μέσα σε χρυσό φέρετρο στο μαυσωλείο του που είχε κάποτε ύψος 24 μέτρων. Η σαρκοφάγος του από ροζ ασβεστόλιθο διαλύθηκε σε εκατοντάδες κομμάτια. Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος Εχούντ Νετζέρ (εδώ, δίπλα στην σαρκοφάγο) θεωρεί πως τα στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι ο αιμοσταγής βασιλιάς διέταξε τη σφαγή των αρσενικών νηπίων της Βηθλεέμ ώστε να μην κινδυνεύσει ο θρόνος του από τον Μεσσία
Ο Ηρώδης μπορεί να μη διέταξε τελικά τη σφαγή των νηπίων της Βηθλεέμ, αλλά ο αιμοσταγής βασιλιάς ήταν ευφάνταστος αρχιτέκτονας δείχνουν νέα ευρήματα
Έμεινε στην Ιστορία για ένα έγκλημα που φέρεται πλέον ως βέβαιο ότι δεν διέπραξε: τη σφαγή των αρσενικών νηπίων στη Βηθλεέμ. Έπνιξε την αγαπημένη του σύζυγο Μαριάμ σε μια δεξαμενή, από φόβο μήπως και ο αδελφός της διεκδικήσει τον θρόνο. Αντιστάθηκε στα ερωτικά βέλη της Κλεοπάτρας, που ήθελε να του αποσπάσει εδάφη. Απέκτησε δέκα συζύγους και 12 παιδιά. Έπεσε σε κατάθλιψη και άλλαξε τη διαθήκη του έξι φορές. Προδότης για τους συμπατριώτες τους Εβραίους, ο αιμοσταγής Ηρώδης δέχτηκε τη μήνιν τους ακόμη και μετά θάνατον, όπως αποδεικνύουν τα αρχαιολογικά ευρήματα στο Ηρώδειο, την πόλη που έχτισε νότια της Ιερουσαλήμ.
Ο Ηρώδης δεν διέταξε, τελικά, τη σφαγή των νηπίων;
«Ο Ηρώδης, σύμφωνα με τον Φλάβιο Ιώσηπο- τον σημαντικότερο ιστορικό της εποχής- πέθανε το 4 μ.Χ. Πότε όμως σταυρώθηκε ο Χριστός; Είναι ένα θέμα που δεν έχει ξεκαθαριστεί. Ο Ηρώδης δεν σκόπευε να σκοτώσει μωρά, αλλά μεγαλύτερους, ώστε να μη θυμούνται τα έργα του», απαντά στα «ΝΕΑ» ο 74χρονος Ισραηλινός αρχαιολόγος Εχούντ Νετζέρ, που εδώ και μισό αιώνα μελετά τον Ηρώδη και από το 1972 ανασκάπτει το Ηρώδειο, τον λόφο με τα πολυ- τελή ανάκτορα, τις λίμνες και τους κήπους 13 χλμ. νότια της Ιερουσαλήμ.
«Το γεγονός της σφαγής αναφέρεται μόνο από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο. Κατά τη γνώμη μου, αν συνέβη τελικά η σφαγή των νηπίων, θα πρέπει να συνδέεται με κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας και όχι με τον ίδιο τον Ηρώδη».
Ο Ισραηλινός αρχαιολόγος, με βάση τα νέα του ευρήματα, λέει στα «ΝΕΑ» πως «ο Ηρώδης προς το τέλος της ζωής του έδωσε εντολή να κατασκευαστεί ένας τεχνητός λόφος, ώστε να δημιουργήσει ένα μνημείο που θα διατηρούσε αιώνια τη μνήμη του. Έφτιαξε μια μνημειακή κλίμακα ώς την κορυφή, καταστρέφοντας για τον σκοπό αυτό το θέατρο και μια στοά, και κράτησε για τον εαυτό του την κορυφή ώστε να μην καταφέρουν οι επόμενες γενεές να την κατακτήσουν».
Κλειδί στην αποκρυπτογράφηση της ιστορικής προσωπικότητας του Ηρώδη αποδεικνύεται το μαυσωλείο του, το οποίο περιλαμβάνει τρεις σαρκοφάγους. «Πιστεύουμε πως η ροζ σαρκοφάγος είναι εκείνη του Ηρώδη, επειδή είναι σπασμένη και σε εκατοντάδες κομμάτια», λέει εικάζοντας πως ο βανδαλισμός συνέβη 70 χρόνια μετά τον θάνατο του Ηρώδη, όταν Εβραίοι στασιαστές κατέλαβαν το Ηρώδειο κατά τη διάρκεια εξεγέρσεων κατά των Ρωμαίων. «Θεωρούσαν τον Ηρώδη συνεργάτη των Ρωμαίων και ότι πρόδωσε τη θρησκευτική πίστη και την πολιτική ανεξαρτησία των Εβραίων. Δεν επρόκειτο για ιεροσυλία, αλλά για εκδίκηση».
24grammata.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: