ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2010

Το μόνο που δεν είπε ο Κάστρο είναι " Λεφτά υπαρχουν"

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε» το μήνυμα του Ραούλ Κάστρο προς τους Κουβανούς
 
 
Ο Ραούλ Κάστρο στη διάρκεια της ομιλίας του, ενώ πίσω μια βουλευτής σπεύδει να του προσφέρει ένα λευκό τριαντάφυλλο
Ένα ξεκάθαρο δίλημμα έθεσε στους συμπατριώτες του ο Ραούλ Κάστρο, μιλώντας ενώπιον της Βουλής της Κούβας:

«Ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε και μαζί με εμάς βουλιάζουν και τα όνειρα μιας ολόκληρης γενιάς».

Ο 76χρονος ηγέτης αναγνώρισε ότι η παλαιά φρουρά ηγετών βρίσκεται πλέον στην «έξοδο», ενώ επανέλαβε την ανάγκη ριζικών πολιτικών και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα.

Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που ανέφερε είναι η ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, «χωρίς όμως αυτό να οδηγήσει σε συσσώρευση κεφαλαίου».

Από τις αναφορές του Κάστρο δεν «γλίτωσε» ούτε το Κομμουνιστικό Κόμμα, αλλά και στελέχη του που προσπάθησαν να εμποδίσουν τις αλλαγές: «Το κόμμα οφείλει να οδηγεί και να ελέγχει, αλλά όχι να αναμειγνύεται στις δραστηριότητες της κυβέρνησης.

» Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρούνται και όχι να μετατρέπονται σε νεκρό γράμμα, όπως συνήθως συνέβαινε.»

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι η επανάληψη των λαθών του παρελθόντος,  θέτει σε κίνδυνο την ίδια την επανάσταση.

«Πολλοί Κουβανοί συγχέουμε το σοσιαλισμό με τις επιδοτήσεις, την ισότητα με την ισοπολιτεία. Δεν είναι λίγοι αυτοί που ταυτίζουν το κουπόνι προϊόντων με μια κοινωνική κατάκτηση που ποτέ δεν πρέπει να καταργηθεί.»

Παράλληλα, αναγνώρισε τα λάθη που προκαλούνται από τη μυστικότητα στην άσκηση της πολιτικής, τονίζοντας την ανάγκη μεγαλύτερης διαφάνειας στη λήψη των αποφάσεων.

Η ομιλία του Ραούλ Κάστρο έγινε στη διάρκεια των εργασιών της Βουλής, όπου παρουσιάστηκε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης για τα επόμενα χρόνια.

Οι βασικές αρχές του σχεδίου είναι η κατάργηση δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας στο Δημόσιο και η επέκταση της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: