ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Newsweek: Πώς έσωσαν οι Ελβετοί το τραπεζικό τους σύστημα


Σε αντίθεση με τους χειρισμούς σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη, οι Ελβετοί, κατάφεραν να θωρακίσουν το τραπεζικό τους σύστημα
 
Newsweek: Πώς έσωσαν οι Ελβετοί το τραπεζικό τους σύστημαστο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, με το Newsweek, να παρουσιάζει τα επιτυχημένα βήματα που ακολούθησαν.

Το 2008 στις τράπεζές της κεντροευρωπαϊκής χώρας και κυρίως στις Credit Suisse και τη UBS ήταν συγκεντρωμένο ποσό που αντιστοιχούσε στο 680% του ΑΕΠ της Ελβετίας, με την περίπτωση της Ισλανδίας, όπου το τραπεζικό της σύστημα κατέρρευσε, να "τρομάζει" τους Ελβετούς εξαιτίας του κινδύνου των τοξικών ομολόγων.

Παρ' όλα τα σενάρια, η Ελβετία όχι μόνο κατάφερε να περάσει αλώβητη την κρίση, αλλά το εθνικό της νόμισμα το φράγκο είναι από τα ισχυρότερα παγκοσμίως όπως και οι τράπεζές της, βλέποντας από απόσταση και με ασφάλεια περιπτώσεις όπως των ΗΠΑ και της Γερμανίας και των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης.
Οι στρατηγικές που θωράκισαν την Ελβετία ηταν:
Πρωτον , οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας ήταν πιο γρήγορες και σκληρές από τις περισσότερες. Το καλοκαίρι του 2008, λίγο πριν από την κατάρρευση της Lehmann Brothers οι Ελβετοί εργάζονταν για να αντιμετωπίσουν τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού της UBS, η οποία εμφάνιζε ισολογισμό τέσσερις φορές μεγαλύτερο από ολόκληρης της χώρας. Όταν τα προβλήματα ήρθαν, η κεντρική τράπεζα εθνικοποίησε κομμάτι των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας και ανακεφαλαίωσε τα υπόλοιπα κάτι που δεν έκαναν έγκαιρα ΗΠΑ και χώρες της Ευρώπης.

Δεύτερον, οι Ελβετοί αποφάσισαν ότι οι αυστηρότεροι όροι στις τράπεζές τους όχι μόνο θα προστάτευαν τους φορολογουμένους από μελλοντικές κρίσεις, αλλά θα έκαναν καλό και στο ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Αποτέλεσμα αυτού είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη από τους εύπορους πελάτες των ελβετικών τραπεζών, οι οποίοι καταθέτουν εκεί τα χρήματά τους, θεωρώντας τες ασφαλές περιβάλλον.

Η αυστηροποίηση είναι εμφανής σε όλα τα επίπεδα του τραπεζικού συστήματος της χώρας, με νέα μέτρα να σχεδιάζονται να προωθηθούν από τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας. Για παράδειγμα, υπάρχει πρόταση να διαιρεθούν τα τραπεζικά ιδρύματα σε επιμέρους κομμάτια, ώστε σε περίπτωση κινδύνου να περιοριστεί η απειλή και να μην καταρρέυσει ολόκληρη η τράπεζα. Παράλληλα, κάθε άλλο παρά εσωστρέφεια χαρακτηρίζει το ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Την ίδια ώρα πολλές χώρες εντός ευρωζώνης αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Καλό θα είναι, τουλάχιστον τώρα που διδάχθηκαν από τις συνέπειες της κρίσης, να συμβουλευθούν το ελβετικό παράδειγμα. Στην περίπτωση της χώρας των σοκολατών και των ρολογιών ίσχυσε απόλυτα η παροιμία "των φρονίμων τα παιδιά, πριν πεινάσουν μαγειρεύουν"...

Δεν υπάρχουν σχόλια: