ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΣ. Μετα την πρωτιά στην παχυσαρκία τωρα και η πρωτια για τα πιο διεφθαρμενα κόμματα και τους πιο διεφθαρμενους βουλευτες

Ο κόσμος σήμερα είναι πιο διεφθαρμένος απ' ότι πριν από τρία χρόνια. Αυτό πιστεύει η πλειονότητα των ερωτηθέντων στη δημοσκόπηση της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά της Διαφθοράς. Στη 13η θέση των πιο διεφθαρμένων κρατών βρίσκεται η Ελλάδα. Τη χειρότερη βαθμολογία παγκοσμίως, συγκεντρώνουν όμως τα πολιτικά κόμματα της χώρας.
Περίπου το 56% των ερωτηθέντων δήλωσαν πως η χώρα τους έχει γίνει πιο διεφθαρμένη την τελευταία τριετία. Πρώτες στη λίστα της διαφοράς του οργανισμού είναι το Αφγανιστάν, η Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία. Ακολουθούν η Κίνα, η Ρωσία και μεγάλο μέρος της Μέσης Ανατολής.
Η Ελλάδα βρίσκεται 13η στη λίστα με όσους πιστεύουν ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί κατά τα τελευταία τρία χρόνια, με το 75% να απαντάει θετικά. Υψηλό εμφανίζεται το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση με το 73% να εκτιμά ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί. Στις πρώτες θέσεις βρέθηκαν η Σενεγάλη, η Ρουμανία και η Βενεζουέλα. Αντίθετα το 78% των Γεωργιανών πιστεύει ότι η διαφθορά έχει μειωθεί την τελευταία τριετία. Το 77% των Μαροκινών και το 69% των Δανών δηλώνουν ότι βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο.
Τα πολιτικά κόμματα αποτελούν τα πιο διεφθαρμένα σώματα λέει το 80% των ερωτηθέντων.
Την πιο αυστηρή βαθμολογία μεταξύ όλων των χωρών δίνει στα πολιτικά κόμματα η Ελλάδα. Με κλίμακα από το 1 μέχρι το 5 οι Έλληνες εκτιμούν ότι τα πολιτικά κόμματα είναι διεφθαρμένα σε βαθμό 4,6, τον υψηλότερο μεταξύ όλων των χωρών.
Η Ελλάδα δίνει την υψηλότερη βαθμολογία (3,6) κατά μέσον όρο, όσον αφορά στη διαφθορά σε όλους του τομείς (κόμματα, κοινοβούλιο, αστυνομία, επιχειρήσεις, μίντια, Δημόσιο, Δικαστήρια, ΜΚΟ, θρησκευτικά σώματα, στρατός, εκπαίδευση).
Το 50% παγκοσμίως εκτιμά ότι οι κυβερνήσεις είναι αναποτελεσματικές στην αντιμετώπιση του προβλήματος, ποσοστό που αγγίζει το 66% στην Ελλάδα και το 74% στην Ε.Ε.
Όσον αφορά στη δωροδοκία, ένας στους τέσσερις, διεθενώς, απάντησε ότι δωροδόκησε το τελευταίο έτος, με την αστυνομία να είναι ο πιο συνηθισμένος αποδέκτης. Συγκεκριμένα το 29% των δωροδοκιών είχαν ως παραλήπτη την αστυνομία, το 20% υπαλλήλους αδειών και μητρώου και το 14% μέλη του δικαστικού σώματος.
Σημαντική ήταν η αύξηση όσων εκτιμούν ότι οι θρησκευτικοί φορείς  είναι διεφθαρμένοι, με το 53% να απαντά θετικά από 28% το 2004.
Ιδιαίτερα αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά στο Αφγανιστάν, τη Νιγηρία, το Ιράκ και την Ινδία, όπου περίπου οι μισοί εκ των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν δωροδοκήσει το τελευταίο έτος. Τα αντίστοιχα ποσοστά "σκαρφαλώνουν" στο 89% στη Λιβερία και στο 84% στη Καμπότζη ενώ η Δανία έρχεται τελευταία με μηδενικό ποσοστό δωροδοκίας

Δεν υπάρχουν σχόλια: