ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 3 Νοεμβρίου 2010

Ελπίδες από νέο φάρμακο για τη νόσο του Αλτσχάιμερ


Ένα νέο φάρμακο, που αποτελεί μείγμα αντισωμάτων από το ανθρώπινο αίμα, φαίνεται ότι θα μπορούσε να σταματήσει την επιδείνωση της νόσου του Αλτσχάιμερ, όπως δείχνουν τα πρώτα ευρήματα μιας δοκιμής.
Οι πρώτες δοκιμές του φαρμάκου Kiovig (ή Gammagard, όπως λέγεται στις ΗΠΑ), που παράγει η φαρμακοβιομηχανία Baxter International, δείχνουν ότι η θεραπεία είχε σημαντικό σταθεροποιητικό αποτέλεσμα στους ασθενείς με την επώδυνη νευροεκφυλιστική νόσο, σταματώντας τη συρρίκνωση του εγκεφάλου και διατηρώντας τη μνήμη και την ταχύτητα της σκέψης τους.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου και της εταιρίας ξεκίνησαν μια μεγάλου εύρους κλινική δοκιμή, για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα των πρώτων μικρότερων δοκιμών, και, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος της Baxter, δρ Νόρμπερτ Ρίντελ, τα πρώτα αποτελέσματα της νέας δοκιμής είναι «εντυπωσιακά».
Το Kiovig (Gammagard), που χορηγείται με ενδοφλέβια ένεση μια φορά το δεκαπενθήμερο, είναι η εμπορική ονομασία ενός φαρμάκου ανοσοθεραπείας που ήδη χρησιμοποιείται για διάφορες διαταραχές του ανοσοποιητικού συστήματος. Περιέχει αντισώματα του αίματος εναντίον μιας πρωτεΐνης (β-αμυλοειδές), που, όπως πιστεύουν πολλοί ερευνητές, παίζει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Αλτσχάιμερ. Οι πλάκες που σχηματίζει η συγκεκριμένη πρωτεΐνη στον εγκέφαλο του ασθενούς, προκαλούν τον θάνατο των εγκεφαλικών κυττάρων και την έκπτωση των νοητικών λειτουργιών.
Μια από τις πρώτες δοκιμές, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό νευρολογίας “Neurology”, έδειξαν ότι το φάρμακο μείωσε μέχρι και 42% την πρόοδο της νόσου. Ένα από τα μειονεκτήματα του φαρμάκου είναι η εύρεση αρκετού αίματος για να καταστεί εφικτή η παραγωγή του σε μεγάλες ποσότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: