ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

"Γενική αφαίμαξη" - Ποια είναι τα νέα μέτρα.... που συμφωνήθηκαν με την Τρόικα - Ελληνικό ενδιαφέρον για το roll over των ελληνικών ομολόγων

eyrv draxmi
Ενδιαφέρον για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία του Roll over των ελληνικών ομολόγων υπάρχει από τους Έλληνες πιστωτές, δηλαδή τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, σύμφωνα με τον υπουργό οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Η διαδικασία αυτή έχει ξεκινήσει χωρίς συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, στα πρότυπα της πρωτοβουλίας της Βιέννης του 2009, κατά την οποία τα παλαιά ομόλογα τα οποία λήγουν θα αντικατασταθούν με νέα μεγαλύτερης διάρκειας. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι τελικά συμφώνησε η Τρόικα με το οικονομικό επιτελείο για το 5ετές πρόγραμμα λιτότητας.
Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ο χρόνος είναι κρίσιμος για την Ελλάδα, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι τις 30 Ιουνίου το Μεσοπρόθεσμο και ο Εφαρμοστικός ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το νέο σχέδιο στήριξης της χώρας μας. Το νέο σχέδιο θα έχει τρεις πυλώνες: Συμμετοχή των ιδιωτών μέσω του roll over, έσοδα από αποκρατικοποιήσεις και νέο δάνειο από την ΕΕ και το ΔΝΤ το οποίο θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της χώρας, αφού δεν μπορεί να αποταθεί στις αγορές. Και οι τρεις πυλώνες έχουν κοινό παρανομαστή την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, αλλά είναι θετικό ότι και η Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ έχουν συμφωνήσει σε αυτήν την ανάγκη, δήλωσε ο ΥΠΟΙΚ. "Αυτή είναι μία μορφή συναίνεσης". "Προτεραιότητά μας η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας" τόνισε ο κ. Βενιζέλος, με αφορμή τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών στην οποία θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου.
Ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι θα πρέπει να αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα κιόλας η συζήτηση για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, το οποίο θα είναι δικαιότερο και αναπτυξιακό. Θα πρέπει να δοθεί απάντηση σ' αυτούς που έχουν επωμιστεί το βάρος των μέτρων, με τη δίκαιη διανομή και την αξιόπιστη εφαρμογή του νέου συστήματος. Τόνισε μάλιστα πως δεν θα μπουν νεοι φόροι στο λογαριασμό της ΔΕΗ γιατί αυτό δεν θα ήταν δίκαιο.
Αναφορικά με τα νέα μέτρα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι θα υπάρξει: -Εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης - κίνησης για τις επιχειρήσεις
-Αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο -Παραμένει η εισφορά αλληλεγγύης με κλίμακα από 1-5% Συγκεκριμένα: Εισφορά 1% για εισοδήματα από 12.000-20.000
Εισφορά 2% για εισοδήματα από 20.000-50.000 Εισφορά 3% για εισοδήματα από 50.000-100.000 Εισφορά 4% για εισοδήματα από 100.000 και πάνω
Ο κ. Βενιζέλος, διευκρύνισε επιπλέον και μια λεπτομέρεια για την εισφορά αλληλεγγύης στην κλίμακα 1% ως 5%: "Η εισφρορά αφορά το σύνολο του εισοδήματος.
Ειδικά για όσους βρίσκονται στα όρια ανάμεσα σε δύο κλίμακες, σας δίνω ένα παράδειγμα που διορθώνει κάποιες αδικίες: Ο Α με εισόδημα 19.999 ευρώ (με συντελεστή 1%) πληρώνει 199,99 ευρώ (19.999 - 199,99 = 19.800 περίπου)
Ο Β με εισόδημα 20.001 ευρώ (συντελεστής 2%) πληρώνει όμως 400 ευρώ (20.001 - 400 = 19.600 περίπου). Σε αυτή την περίπτωση, ο Β μεταπηδάει στην μικρότερη κλίμακα με συντελεστή 1%"
-Για τους βουλευτές, τοπικούς αιρετούς άρχοντες στους ΟΤΑ και τα μετακλητά στελέχη θα ισχύει γενική εισφορά 5% στο σύνολο του εισοδήματος. -Στις 200 χιλ. ευρώ ορίζεται το ατομικό αφορολόγητο όριο για τα ακίνητα
-Μειωμένος φόρος για τα εισοδήματα 8.000-12.000 ευρώ -Επιβολή ειδικού τέλους άσκησης επιτηδεύματος

Δεν υπάρχουν σχόλια: