Η μικρή χώρα της Καραϊβικής πέρασε τα χειρότερα από την οικονομική κρίση και σήμερα φιγουράρει σε υψηλότερη θέση από την Ελλάδα στη λίστα της Standard and Poors.
Να μιμηθούμε το παράδειγμα της Τζαμάικας είχε ζητήσει και ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του ΔΝΤ Takatoshi Kato, θεωρώντας πως το πρόγραμμα διάσωσης που εφήρμοσε στη χώρα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το 2009 θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα βοήθειας για την έξοδο από την κρίση χρέους της Ελλάδας.
«Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να συνεχίσει με την υποστήριξη που δέχεται από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Πρέπει να αποδειχθεί διαφανής με τους δανειστές της και κυρίως να δείξει την επιθυμία και να λάβει τα γενναία μέτρα που απαιτούνται για να «επιδιορθώσει» και να ξαναφτιάξει την ελληνική οικονομία», πρότεινε, ενώ πρόσθεσε ότι «ενδεχόμενη οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα αποτελέσει παγκόσμιο πρόβλημα με άγνωστες ακόμη συνέπειες»…
«… Η Τζαμάικα υποχρεώθηκε να προχωρήσει σε γενναίες μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να ενδυναμώσουμε δομικές παθογένειες της οικονομίας μας. Βρισκόμαστε ακόμη σε πορεία εξέλιξης του μεταρρυθμιστικού προγράμματός μας, αλλά ήδη κάποιες από τις πρωτοβουλίες μας αποδίδουν καρπούς και αυτό εκτιμάται από τους Τζαμαϊκανούς», λέει ο κ. Shaw.
«Εμείς ζήσαμε τις προκλήσεις στην οικονομία μας προτού χτυπηθεί η παγκόσμια οικονομία από την κρίση», λέει ο κ. Shaw, στα «Νέα».
«Η Τζαμάικα είχε πολύ υψηλό δημόσιο χρέος και μεγάλο δημοσιοοικονομικό έλλειμμα. Κάτι που μας έκανε ιδιαίτερα ευάλωτους σε πιέσεις κερδοσκόπων, μεγάλωνε την αβεβαιότητα στα μακροοικομικά δεδομένα της χώρας και ελαχιστοποιούσε τη δυνατότητά μας να θέσουμε σε εφαρμογή προγράμματα μακροπρόθεσμης ανάπτυξης. Οι όποιες ιδιωτικές επενδύσεις πνίγονταν από το μέγεθος του χρέους μας και η ανάπτυξη ήταν ανύπαρκτη», εξηγεί, ενώ προτρέπει να πάμε σε επιμήκυνση αποπληρωμής του χρέους, όπως έκανε και ο ίδιος.
Τέλος, ο κ. Shaw τονίζει ότι «απαιτείται κατ' αρχάς δυναμική και αποφασιστική δράση από την κυβέρνηση. Αυτό προέβλεπε, εκτός των άλλων, την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα μας. Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την απαραίτητη ρευστότητα για την αντιμετώπιση της κρίσης», ενώ προσθέτει ότι πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα σε άνοιγμα προς τις αγορές, εκμεταλλευόμενη και την σχέση με τους εταίρους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου