ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Αλλαγές στον εφαρμοστικό νόμο ανακοίνωσε ο Βενιζέλος

Τρεις τοποποιήσεις και μια διευκρίνιση επί του εφαρμοστικού νόμου του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος έκανε ο υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος. Η συζήτηση επί του εφαρμοστικού θα ολοκληρωθεί με ψηφοφορία την Πέμπτη στη Βουλή.

Ο υπουργός Οικονομικών, ανακοίνωσε την αύξηση του αφορολόγητου ανάλογα με τα τέκνα, την μη επιβάρυνση του αναπηρικού επιδόματος με εισφορά αλληλεγγύης και την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% και στους επικεφαλής εταιρειών που οι διοικήσεις τους ορίζονται από το κράτος.

Ακόμη ο υπουργός διευκρίνισε ότι για τους νέους σε ηλικία που εργάζονται με «μπλοκάκια» -και τις τις περισσότερες φορές αν και πληρώνονται με αυτόν τον τρόπο επί της ουσίας παρέχουν εξαρτημένη εργασία-, έχει ήδη προβλεφθεί ρύθμιση, υπενθυμίζοντας ότι για τα 5 πρώτα χρόνια άσκησης οποιουδήποτε επαγγέλματος δεν υπάρχει καμία επιβάρυνση.

Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν αν χρειαστεί και άλλες εγγυήσεις.

Γενικά ο υπουργός Οικονομικών έσπευσε να καθησυχάσει ότι όσα ειπωθούν στη συζήτηση για τον εφαρμοστικό στην Ολομέλεια, θα ληφθούν σοβαρά υπόψη «ως την ώρα που μπορούμε, προκειμένου να επιφέρουμε αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο».

Όπως είπε, πολύ σοβαρά υπόψη του έλαβε και τις παρατηρήσεις που ακούστηκαν κατά τη συζήτηση του νόμου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, καθώς στη ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.

Από τη συζήτηση επί της αρχής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι όμως θα παρευρεθούν στην αυριανή ψηφοφορία.

Το ΚΚΕ θα ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία τόσο επί της αρχής, όσο και επί των άρθρων του εφαρμοστικού (με εξαίρεση του άρθρου 46 το οποίο αφορά το «πάγωμα» των πλειστηριασμών).

Τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης θα καταψηφίσουν τον εφαρμοστικό νόμο, ενώ η ΝΔ έκανε γνωστό δια του εισηγητή της κ. Ι.Βρούτση, ότι θα υπερψηφίσει τα δυο από τα τρία κεφάλαια που αφορούν τις αποκρατικοποιήσεις, με εξαίρεση τις πολεοδομικές ρυθμίσεις, θα ψηφίσει την μείωση των δαπανών του δημοσίου, ενώ θα καταψηφίσει τις φορολογικές διατάξεις τις οποίες θεωρεί άδικες.

Οι τρεις αλλαγές

- Η πρώτη αλλαγή αφορά «την επιρροή που ασκούν τα τέκνα στο ύψος του αφορολογήτου εισοδήματος.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός: «Θα προβλεφθεί ότι το αφορολόγητο ποσό του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας αυξάνεται κατά 2.000 ευρώ εάν ο φορολογούμενος έχει ένα τέκνο, κατά 4.000 ευρώ εάν έχει δύο τέκνα, κατά 12.500 ευρώ αν έχει τρία τέκνα και για τα επιπλέον των τριών κατά 2.500 ευρώ για κάθε τέκνο».

«Άρα, το αποτέλεσμα είναι μια πάρα πολύ σημαντική ελάφρυνση των οικογενειών που έχουν παιδιά και ιδίως των πολύτεκνων» πρόσθεσε.

- Η δεύτερη αλλαγή αφορά τους αναπήρους. «Στην εισφορά αλληλεγγύης δεν θα συνυπολογίζεται και άρα δεν θα επιβαρύνεται το αναπηρικό επίδομα γι΄αυτούς οι οποίοι υπάγονται στη σχετική νομοθεσία με βάση τον κώδικα φορολογίας και εισοδήματος».

- Η τρίτη αλλαγή αφορά την επιβολή έκτακτης εισφοράς 5% στο σύνολο των εισοδημάτων όλων των επικεφαλής εταιριών, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος και επίσης τα μέλη των ανεξάρτητων ρυθμιστικών αρχών.
Ανακοινώνοντας την τροποποίηση αυτή ο κ. Βενιζέλος σημείωσε: «Στη δε, ηθικού περισσότερο και συμβολικού χαρακτήρα θα έλεγα ρύθμιση, πως τα πολιτικά πρόσωπα, δηλαδή οι βουλευτές και οι αιρετοί άρχοντες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επιβαρύνονται με εισφορά αλληλεγγύης τη μεγαλύτερη δυνατή 5% στο σύνολο των εισοδημάτων τους, δηλαδή μεγαλύτερη από ό,τι αυτοί που έχουν εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ που επιβαρύνονται με εισφορά 4%, δεν θα ενταχθούν μόνο οι βουλευτές, οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι Γενικοί και Ειδικοί Γραμματείς Υπουργείων, αλλά και όλα τα πρόσωπα που αναφέρονται στο άρθρο 56, παράγραφος 3 περιπτώσεις α’ και β΄ του Συντάγματος.»

»Δηλαδή, οι Πρόεδροι και οι Διοικητές και Υποδιοικητές των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και των κρατικών Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και γενικά όλων των εταιρειών και επιχειρήσεων, οι διοικήσεις των οποίων ορίζονται άμεσα ή έμμεσα από το κράτος, άμεσα με διοικητική πράξη ή έμμεσα μέσω της Γενικής Συνέλευσης και επίσης οι Ανεξάρτητες ή Ρυθμιστικές Αρχές, τα μέλη των Ανεξαρτήτων ή Ρυθμιστικών Αρχών είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα είτε προβλέπονται από το νόμο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: