ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή 3 Ιουνίου 2011

Αλλο ενα μαυρο σκυλί που ξοδευει για να δωσει συμβουλες πως θα κανουν οι άλλοι οικονομία

barosso
Ως πρόκληση για τους πολίτες της ΕΕ σε περίοδο λιτότητας αντιμετωπίζονται οι δαπάνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για πολυτελείς ανέσεις επιτρόπων και υπαλλήλων της Κομισιόν, τις οποίες αποκαλύπτει το μη-κερδοσκοπικό Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας που έχουν ιδρύσει Βρετανοί δημοσιογράφοι.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν μεταξύ άλλων ότι από το 2006 έως το 2010, 7,5 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύθηκαν σε πτήσεις επιτρόπων με ιδιωτικά αεροσκάφη. Η Κομισιόν απαντά ότι πρόκειται για πτήσεις με «αεροπορικά ταξί» που γίνονται μόνο όταν δεν υπάρχουν προγραμματισμένες εμπορικές πτήσεις. Υπενθυμίζεται ότι η βαρόνη Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν σύμφωνα με πληροφορίες είχε απαιτήσει να έχει ιδιωτικό αεροσκάφος στη διάθεσή της, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το Μάρτιο του 2010. Εκπρόσωπός της έχει απορρίψει την κατηγορία, λέγοντας όμως ότι όντως έχει κάνει ορισμένες αναγκαίες πτήσεις με αεροσκάφος-ταξί.
Δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί για τη διαμονή επιτρόπων σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε χώρες όπως το Βιετνάμ, η Παπούα Νέα Γουϊνέα και η Γκάνα. Συγκεκριμένα για τις δύο τελευταίες περιπτώσεις, το 2009, η Κομισιόν λέει ότι επρόκειτο για τη διαμονή υπαλλήλων της στις τοπικές αντιπροσωπείες που παρακολουθούσαν επιμορφωτικό σεμινάριο. Στο δε Βιετνάμ στο πολυτελές ξενοδοχείο διέμειναν 44 στελέχη της Κομισιόν.
Επίσης, 300.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί για πολυτελή πάρτι, ένα εκ των οποίων στο Άμστερνταμ κόστισε 75.000 ευρώ «για μια νύχτα γεμάτη θαύματα», όπως είχε περιγραφεί. Οι Βρυξέλλες ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της πόλης, καθώς και ότι δεν υπήρχαν ποτά, παρά μόνο καφές με κόστος λιγότερο των δύο ευρώ ανά προσκεκλημένο.
Τα έξοδα πάντως περιλαμβάνουν επίσης την ενοικίαση ορχήστρας για ορισμένα πάρτι και ακριβά δώρα για προσκεκλημένους ομιλητές, όπως κοσμήματα από το Τίφανι'ς, μανικετόκουμπα και πένες. 118.000 ευρώ είναι το κόστος για τη μεταφορά επιτρόπων με λιμουζίνες.
Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο δικαιολόγησε ως έξοδα εργασίας 28.000 ευρώ για τέσσερις νύχτες σε πολυτελή ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2009. Οι σουίτες κοστίζουν 780 ευρώ τη νύχτα. Ο κ. Μπαρόσο συνοδευόταν από οκταμελή ομάδα που συμμετείχε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και χρέωσε μεταξύ άλλων την ενοικίαση δωματίων για συναντήσεις και μηχανήματα προβολής.
Η Κομισιόν θέτει όριο 275 ευρώ τη νύχτα κατ' άτομο για τη διαμονή επιτρόπων σε ξενοδοχεία. Το υπερτριπλάσιο κόστος της παραμονής στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έγινε δεκτό με το αιτιολογικό ότι οι τιμές στη Νέα Υόρκη ήταν φουσκωμένες λόγω της συνόδου.
Στη Βρετανία, κυρίως οι ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικοί, βουλευτές και ευρωβουλευτές, δεν έχασαν την ευκαιρία να εκφράσουν την οργή τους κατά της Κομισιόν. Δηλώνουν εξοργισμένοι από το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αύξηση του προϋπολογισμού της κατά 4,9%. Ο αρμόδιος υφυπουργός Εξωτερικών, Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι ιδίως μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, η Επιτροπή πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της αντί να ζητά αυξήσεις, ενώ ο επικεφαλής των Βρετανών Συντηρητικών στο Ευρωκοινοβούλιο Μάρτιν Κάλαναλ έκανε λόγο για σκάνδαλο.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του επίσης Συντηρητικού Μπιλ Κας, επικεφαλής της επιτροπής Ευρωπαϊκού Ελέγχου της Βουλής των Κοινοτήτων, ο οποίος δήλωσε αηδιασμένος, επέκρινε την Κομισιόν για συμπεριφορά «μεσαιωνικής μοναρχίας» με διασπάθιση χρημάτων των Ευρωπαίων φορολογούμενων και ζήτησε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές στους λογαριασμούς της.
Ιδιαίτερα επικριτικοί είναι οι Βρετανοί βουλευτές σε βάρος της βαρόνης Άστον, η οποία πρόσφατα ζήτησε από την κυβέρνηση αύξηση των κονδυλίων για τη λειτουργία της διπλωματικής της υπηρεσίας κατά 23,5 εκατομμύρια λίρες, κονδύλια που ήδη ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια λίρες ετησίως. Σημειώνεται ότι η βαρόνη Άστον είναι η πιο καλά αμειβόμενη γυναίκα πολιτικός στην Ευρώπη με ετήσιο μισθό 230.000 λιρών, δηλαδή 260.000 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: