ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Τωρα ερχονται τα καλύτερα : Η τρόικα επιμένει για απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τώρα

Η τρόικα επιμένει: Απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων τώρα

Κλιμάκιο στελεχών της τρόικας έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να ξεκινήσει τους τεχνικούς ελέγχους για την εφαρμογή του μνημονίου. Οι επικεφαλής της τρόικας Σ. Ντερούζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Π. Τόμσεν (ΔΝΤ) και Κ. Μαζούχ (ΕΚΤ) θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, τρεις ημέρες πριν από την κατάθεση του προϋπολογισμού στη Βουλή.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εκφράζουν την πεποίθηση πως η εισήγηση της τρόικας για την εκταμίευση των 9 δισ. ευρώ της τρίτης δόσης του μηχανισμού χρηματοδοτικής στήριξης θα είναι θετική. Πάντως, η κυβέρνηση διαπιστώνει ότι σκληραίνει η στάση των Βρυξελλών, αφού η τρόικα βλέπει πως ό,τι ήταν να βγει από τις περικοπές δαπανών και λειτουργικών εξόδων έχει βγει.

Ετσι, εκείνο που φοβάται το οικονομικό επιτελείο είναι μήπως οι Βρυξέλλες επιμείνουν στις απολύσεις υπαλλήλων από το Δημόσιο ώστε να υπάρξει πιστή τήρηση του μνημονίου. Η λύση των μετατάξεων, που έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι δεν έχει να αποφέρει κάτι σημαντικό. Αντιθέτως, διαιωνίζει, όπως εκτιμούν στις Βρυξέλλες, το σημερινό καθεστώς χωρίς κανένα ιδιαίτερο όφελος. Γι’ αυτό και θα ζητηθεί από την Αθήνα να προχωρήσει στο επόμενο κρίσιμο βήμα, σε αυτό των απολύσεων. Μια τέτοια κίνηση θα προκαλέσει πανικό.

Σήμερα, σε απόλυτα νούμερα, ο στόχος για το 2010 είναι το έλλειμμα να μειωθεί στα 18,6 δισ. ευρώ και για το 2011 υποχρέωση της χώρας είναι το έλλειμμα να περιοριστεί στα 16,2 δισ. ευρώ. Ωστόσο, οι αναθεωρήσεις της Eurostat για την περίοδο 2006-2009 θα βαρύνουν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 περισσότερο από 1,6% του ΑΕΠ και το δημόσιο χρέος περισσότερο από 7% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται πρόσθετη επιβάρυνση τουλάχιστον 0,8% του ΑΕΠ για το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010, το οποίο ήδη στο δεκάμηνο κινείται εκτός των στόχων που προβλέπει το μνημόνιο (8,1% του ΑΕΠ ή 18,69 δισ. ευρώ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: