ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Πέμπτη 30 Μαΐου 2013

Η πρώτη Αίθουσα Ενέσεων για τοξικομανείς ανοίγει στη Γαλλία


Η πρώτη Αίθουσα Ενέσεων για τοξικομανείς ανοίγει στη ΓαλλίαΟι εξαρτημένοι θα εξασφαλίζουν επίβλεψη από το ιατρικό προσωπικό για όλη τη μέρα



Ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος όπου οι τοξικομανείς θα μπορούν να κάνουν χρήση υπό την επίβλεψη ιατρικού προσωπικού όλες τις ημέρες της εβδομάδας πρόκειται να εγκαινιαστεί για πρώτη φορά το φθινόπωρο στη Γαλλία.

Η αποκαλούμενη «αίθουσα ενέσεων», παρόμοια με εκείνες που λειτουργούν ήδη σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θα στεγαστεί στο Παρίσι, κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Γκαρ ντι Νορ, γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις των κατοίκων.

Θα είναι εκτάσεως 200 τετραγωνικών μέτρων, θα μπορεί να φιλοξενεί περίπου 20 τοξικομανείς ταυτόχρονα και να υποδέχεται σε καθημερινή βάση 100-150 άτομα. Τη διαχείρισή της θα αναλάβει η οργάνωση «Γαία-Παρίσι».

Ο Ρεμί Φερό, ο σοσιαλιστής δήμαρχος της λαϊκής συνοικίας όπου θα εγκατασταθεί η αίθουσα, είπε ότι ελπίζει να λειτουργήσει το φθινόπωρο. Ο χώρος αυτός θα επιτρέψει στους τοξικομανείς που ζουν υπό άθλιες συνθήκες να κάνουν χρήση υπό επίβλεψη γιατρών και θα συμβάλει στη μείωση των ταραχών, επισήμανε.

Την ίδια στιγμή ο δημοτικός σύμβουλος της δεξιάς αντιπολίτευσης Σερζ Φεντερμπίς εξέφραζε την έντονη διαφωνία του στο σχέδιο που όπως λέει θα υποβαθμίσει ακόμη περισσότερο την περιοχή.

Τις απόψεις του συμμερίζονται και πολλοί κάτοικοι.

Ο διευθυντής ενός ξενοδοχείου εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενες οικονομικές απώλειες λόγω της λειτουργίας της «αίθουσας ενέσεων», ενώ ένας άλλος κάτοικος, μολονότι παραδέχτηκε ότι είναι προτιμότερο οι τοξικομανείς να μην κάνουν χρήση στο δρόμο αλλά σε ελεγχόμενο χώρο, είπε ότι «θα ενοχληθούν» όσοι πηγαίνουν στο γειτονικό θέατρο και οι τουρίστες που περνούν από εκεί για να επισκεφθούν τη Μονμάρτρη.

Η Ελβετία και η Ολλανδία έχουν ήδη πειραματιστεί ιδρύοντας χώρους για να κάνουν χρήση οι τοξικομανείς. Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του 2012 πάντως, οι Γάλλοι στην πλειονότητά τους (55%) διαφωνούν με την ύπαρξη νόμιμων αιθουσών χρήσης ναρκωτικών ουσιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: