ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Δευτέρα, 27 Μαΐου 2013

Κομούνια θα πεθάνετε! Χρυσαυγίτες ˮχτύπησανˮ σε προβολή ταινίας στη Νέα Υόρκη

xrisi_avgiNY
Το ντοκιμαντέρ "Ταξισυνειδησία - η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού" φέρνει στο προσκήνιο μία ξεχασμένη σελίδα της ελληνικής μεταναστευτικής εμπειρίας στην Αμερική: την παρουσία των μεταναστών στο ριζοσπαστικό εργατικό κίνημα των Ηνωμένων Πολιτειών και τη διαδρομή της ελληνοαμερικανικής αριστεράς από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

Σύμφωνα με ανταπόκριση της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία" από τη Νέα Υόρκη, το ντοκιμαντέρ παρακολούθησαν στο κατάμεστο "Σταθάκειο" και 4 Χρυσαυγίτες νεαρής ηλικίας, την παρουσία των οποίων είχαν εντοπίσει εξʼ αρχής οι διοργανωτές. Μετά το τέλος της προβολής του, οι Χρυσαυγίτες επιχείρησαν να παρέμβουν στη συζήτηση που ακολούθησε, κρατώτας μια ντουντούκα. Η κίνηση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των διοργανωτών που τους απομάκρυναν από την αίθουσα. Κατά τη διάρκεια της επεισοδιακής αποχώρησής τους υπήρξαν διαπληκτισμοί, χειροδικίες και σπρωξίματα, ενώ οι Χρυσαυγίτες φώναζαν προς τους παρευρισκόμενους: «θα πεθάνετε κομμούνια».

Ας σημειωθεί ότι είναι η πέμπτη προκλητική εμφάνιση μελών της Χρυσής Αυγής σε δημόσιο χώρο στη Νέα Υόρκη τον τελευταίο χρόνο. Τον περασμένο Αύγουστο έκαναν για πρώτη φορά την εμφάνισή τους φωτογραφιζόμενοι παράνομα με τα μπλουζάκια της Χρυσής Αυγής μέσα στην έδρα της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, προσποιούμενοι ότι βοηθούν στη συλλογή ρούχων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες στην Ελλάδα. Κατόπιν, έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην ελληνοκρατούμενη Αστόρια, κολλώντας αφίσες της οργάνωσης και προκαλώντας την κινητοποίηση και τη διαμαρτυρία των τοπικών αρχών, εβραϊκών οργανώσεων και αριστερών οργανώσεων.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, στη Νέα Υόρκη, τον περασμένο Ιανουάριο, επιχείρησαν παρόμοιου τύπου επεισόδιο, μετά το τέλος ομιλίας του στο αμφιθέατρο του Μεταπτυχιακού Κέντρου του Δημοτικού Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (CUNY), στο Μανχάταν, χωρίς όμως να τα καταφέρουν, ύστερα από παρέμβαση των διοργανωτών.

Η «Ε» είχε πληροφορίες ότι είχε υπάρξει συγκεκριμένη μάζωξη μελών της Χρυσής Αυγής στην οποία σχεδιαζόταν θεαματικό επεισόδιο σε βάρος του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ας σημειωθεί ότι μέλη της Χρυσής Αυγής, για πρώτη φορά, εμφανίστηκαν οργανωμένα μέσα στο πλήθος που παρακολουθούσε την παρέλαση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Πέμπτη Λεωφόρο, φορώντας τα μπλουζάκια της οργάνωσης και φωνάζοντας συνθήματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: