ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 19 Μαΐου 2013

Μονιμοποίηση των έκτακτων μέτρων ζητεί η έκθεση της τρόικας







Kατάργηση φορολογικών απαλλαγών και χρονική επέκταση μέτρων τα οποία δεν έχουν μόνιμο χαρακτήρα (όπως η ειδική εισφορά αλληλεγγύης και το τέλος επιτηδεύματος) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού το 2015-2016 ζητούν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ
Αυτό προκύπτει από το αναθεωρημένο μνημόνιο που δημοσιοποιήθηκε χθες μαζί με την έκθεση της Κομισιόν για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.
Στην έκθεση γίνεται αναφορά και για σχέδιο της κυβέρνησης που θα ενεργοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο και θα επιτρέπει στο υπουργείο Οικονομικών να αντλεί από τραπεζικούς λογαριασμούς χρήματα για ΦΠΑ και άλλους φόρους που καθυστερούν να καταβάλουν οι φορολογούμενοι.
Η έκθεση της Κομισιόν προβλέπει δημοσιονομικό κενό 4,2 δισ. ευρώ για τη διετία 2015-2016 και ζητεί τον τριπλασιασμό του τέλους ΑΠΕ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον Ιούνιο, μέτρο που εάν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμολογίων του ρεύματος.
Για το Δημόσιο θεσπίζεται ανώτερο ετήσιο όριο απασχολουμένων με στόχο στο διάστημα 2011-2016 να φθάσουν οι αποχωρήσεις στους 183.381 υπαλλήλους. Από αυτούς οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Από αυτούς οι 79.923 εργαζόμενοι είχαν ήδη αποχωρήσει έως το τέλος του 2012 και οι υπόλοιποι 103.458 θα πρέπει να αποχωρήσουν στο διάστημα 2013-2016.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το καλοκαίρι θα πρέπει να προχωρήσουν δεκάδες παρεμβάσεις εκ μέρους της κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, περαιτέρω απελευθέρωση του επαγγέλματος των δικηγόρων, άνοιγμα καταστημάτων περισσότερες Κυριακές. Αν το φθινόπωρο διαπιστωθεί ότι δεν επιτυγχάνονται κάποιοι στόχοι τότε η Ελλάδα θα λάβει νέα μέτρα για το 2014.

«Οι Αρχές θα προσδιορίσουν συγκεκριμένα σχέδια για το 2015 το αργότερο έως το τέλος Αυγούστου 2013», αναφέρεται στην έκθεση. Υπογραμμίζεται δε ότι θα απαιτηθεί η κάλυψη ενός δημοσιονομικού κενού 1,7% του ΑΕΠ το 2015, που θα ανέλθει σε 2,1% του ΑΕΠ το 2016 (γύρω στα 4 δισ. ευρώ τη διετία).

Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι το δημοσιονομικό αυτό κενό θα μπορούσε να καλυφθεί με στρατηγικές για τη βελτίωση των εσόδων, με διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της περαιτέρω μείωσης των φοροαπαλλαγών, με επέκταση μέτρων που θα έχουν λήξει το 2015 (ειδική εισφορά αλληλεγγύης) και με στοχευμένες περικοπές στις δαπάνες.

Παρουσιάζοντας τη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, οι εν λόγω πηγές αναφέρθηκαν στη δημοσιονομική πρόοδο της Ελλάδας, η οποία πηγαίνει καλύτερα του αναμενομένου, αλλά και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η οποία προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Στο σημείο αυτό επισήμαναν ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ανταποκριθεί θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, γεγονός που αποτυπώνονται και στα σπρεντ των ελληνικών ομολόγων, ωστόσο αποσαφήνισαν ότι η πλήρης πρόσβαση στις αγορές θα παραμείνει «δύσκολη» για κάποιο διάστημα, χωρίς να αποκλείουν ωστόσο «μερική πρόσβαση» το 2014 (το χρέος θα μειωθεί κάτω από το 120% του ΑΕΠ έως το 2021).

Ζήτησαν επίσης περαιτέρω επιτάχυνση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς υστερεί σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό (αναμένονται έσοδα 22 δισ. ευρώ έως το 2020).

Δεν υπάρχουν σχόλια: