ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Η ΕΚΤ κέρδισε 2 δισ. από τα ελληνικά ομόλογα


Η ΕΚΤ μοιάζει με ένα «γιγαντιαίο καλαμάρι» πάνω στους λαούς της Ευρώπης
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία: Reuters Την περασμένη εβδομάδα διαδραματίστηκε ένα ακόμα επεισόδιο του έργου «Ελληνική Διάσωση», το οποίο πιο πρόσφατα επανεκδόθηκε υπό τον τίτλο «το ελληνικό success story», αναφέρει ο καθηγητής οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης. Η Ελλάδα δανείστηκε 4,2 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), προκειμένου να αποπληρώσει χρέος ύψους 5,6 δισ. στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από ομόλογα, όταν η ΕΚΤ τα είχε αγοράσει για 3,6 δισ. ευρώ.
Στην πράξη, γράφει, η ΕΚΤ κέρισε 2 δισ. ευρώ, πληρώνοντας για την αγορά ομολόγων λιγότερο από 64 σεντς του ευρώ.
Ο Γ. Βαρουφάκης παρομοιάζει την ΕΚΤ με ένα «γιγάντιο καλαμάρι» πάνω στους λαούς των χωρών της Ευρώπης.
Μιλάει με σκληρή γλώσσα εναντίον της ΕΚΤ (αναρτήθηκε στο yanisvaroufakis.eu) και αναφέρει πως η αγορά ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ «μπλόκαρε», ένα νέο «κούρεμα» του χρέους.
Δεν είναι η πρώτη φορά που το χρεοκοπημένο ελληνικό κράτος δανείζεται από το ένα χέρι της ευρωζώνης για να τα δώσει στο άλλο χέρι (την ΕΚΤ) και μάλιστα με αυξημένο επιτόκιο, σημειώνει.
Εξηγεί πως εάν η ΕΚΤ δεν είχε αγοράσει ελληνικά ομόλογα το 2010-11, τότε η Ελλάδα θα μπορούσε να τα είχε «κουρέψει» μέσω του PSI+ την άνοιξη του 2012 και της περιβόητης «επαναγοράς χρέους» που ακολούθησε το Δεκέμβριο του 2012 και χάρισε εκατοντάδες εκατομμύρια σε hedge fund που παίζουν τώρα με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι. Φωτογραφία: Reuters Σημειώνει πως έτσι η Ελλάδα δεν θα είχε ανάγκη την τελευταία δόση ύψους 4,2 δισ. ευρώ, ή θα την είχε χρησιμοποιήσει υπέρ του ελληνικού λαού.
«Η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ δεν βοήθησε σε τίποτα την ελληνική κοινωνία», υπογράμμισε. «Η Ευρωζώνη έχει μια κεντρική τράπεζα την ΕΚΤ, η οποία όταν πάει να βοηθήσει τις πιο αδύναμες χώρες εν μέσω κρίσης, εν τέλει τις αποδυναμώνει περισσότερο»

Δεν υπάρχουν σχόλια: