ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 8 Μαΐου 2013

Συνελήφθη αρχηγός της μαφίας των ναρκωτικών             
Συνελήφθη στην Πρίστινα ο Νάσερ Κελιμέντι, το όνομα του οποίου περιλαμβάνεται στη "μαύρη λίστα" του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, όπου χαρακτηρίζεται ως ένας από τους μεγαλύτερους αρχηγούς της μαφίας των ναρκωτικών που αποτελεί απειλή για τις ΗΠΑ.

Ο Νάσερ Κελιμέντι, σε βάρος του οποίου είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης από τις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, συνελήφθη στις 5 Μαΐου μαζί με άλλα δύο άτομα, ανακοίνωσε η αστυνομία του Κοσόβου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εγκληματίες στην Ευρώπη, δήλωσε ο εισαγγελέας του ειδικού τμήματος για το οργανωμένο και οικονομικό έγκλημα της εισαγγελίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, Ντούμπραβκο Τσαμπάρα, τονίζοντας ότι οι δικαστικές αρχές θα κάνουν τα πάντα ώστε να εκδοθεί ο συλληφθείς στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. "Θα κάνουμε τα πάντα για να εκδοθεί στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Θέλουμε να δικαστεί εδώ στο Σαράγεβο" τόνισε ο κ. Τσαμπάρα, εκφράζονταν ικανοποίηση για τη σύλληψη του Νάσερ Κελιμέντι.

Το γεγονός ότι η Βοσνία - Ερζεγοβίνη δεν έχει αναγνωρίσει το Κόσοβο δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο στην έκδοση του Νάσερ Κελιμέντι, με δεδομένο ότι η διεθνής νομική βοήθεια παρέχεται ανεμπόδιστα όσον αφορά τα αιτήματα έκδοσης, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης της Βοσνίας, Μπαρίσα Τσόλακ. Ο υπουργός Ασφάλειας της χώρας Φαχρουντίν Ράντοντσιτς ανέφερε επίσης ότι ο Κελιμέντι πρέπει να εκδοθεί στη Βοσνία.

Ο Νάσερ Κελιμέντι, 50 ετών συνελήφθη στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης στην Πρίστινα. Έχει γεννηθεί στο Πετς του Κοσόβου και είναι υπήκοος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης. Ζούσε στο Σαράγεβο, απ' όπου διέφυγε στο Μαυροβούνιο στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης "Λούτκα" (Κούκλα), της μεγαλύτερης επιχείρησης κατά του οργανωμένου εγκλήματος στη μετά - Ντέιτον εποχή και στη συνέχεια μετέβη στο Κόσοβο, όπου είχαν χαθεί τα ίχνη του.
Ο Νάσερ Κελιμέντι, ιδιοκτήτης επιχειρήσεων στη Βοσνία, το Μαυροβούνιο και το Κόσοβο, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και μεταφορικής εταιρείας, υποστηρίζει ότι είναι επιχειρηματίας, καθαρός ενώπιον του νόμου και του Θεού.

Οι αστυνομικές αρχές των χωρών της περιοχής θεωρούν ότι είναι αρχηγός μίας από τις ισχυρότερες αλβανικές εγκληματικές οργανώσεις στα Βαλκάνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτουν οι αρχές, στο Σαράγεβο έχει τρία σπίτια, δύο διαμερίσματα και ένα ξενοδοχείο και στην Ποντγκόριτσα ένα διαμέρισμα. Στο θέρετρο Ούλτσινε του Μαυροβουνίου έχει πολυκατοικία, διαμέρισμα, σπίτι, επαγγελματικούς χώρους και ένα ξενοδοχείο.
Από τις αρχές του καντονιού του Σαράγεβο έχουν ασκηθεί σε βάρος του Κελιμέντι και των γιων του, Έλβις, Λίριντον και Μπεσνίκ, ποινικές διώξεις για δολοφονία, απόπειρα δολοφονίας και βίαιη συμπεριφορά.

Όπως υποστηρίζει η Κρατική Υπηρεσία Ερευνών και Προστασίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης (SIPA), στη μακρά λίστα των φίλων και συνεργατών του συλληφθέντος είναι ο πρώην πρωθυπουργός του Κοσόβου, Ραμούς Χαραντινάι, ο πρώην διοικητής των μουσουλμανικών δυνάμεων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης στη Σρεμπρένιτσα, Νάσερ Όριτς, ο επιχειρηματίας του Κοσόβου, Εκρέμ Λούκα και ο φυγόδικός Σαφέτ Κάλιτς Σάγιο από το Μαυροβούνιο.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα" του Βελιγραδίου, στους συνεργάτες του Νάσερ Κελιμέντι συμπεριλαμβάνεται και ο αμφιλεγόμενος επιχειρηματίας από το βόρειο Κόσοβο, Ζβόνκο Βεσελίνοβιτς, ο οποίος - όπως τονίζεται στο δημοσίευμα - συνδέεται με την οργάνωση του Κελιμέντι.

Ο Τύπος είχε αναφέρει ότι ο Νάσερ Κελιμέντι συναντήθηκε πέρσι τον Ιούλιο στο Ντρβαρ, στη δυτική Βοσνία - Ερζεγοβίνη, με τον Ντάρκο Σάριτς, καταζητούμενο αρχηγό της ναρκομαφίας που κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για λαθρεμπόριο πάνω από δύο τόνων κοκαΐνης από τη νότια Αμερική.
Από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Κοσόβου δήλωσαν ότι η έκδοση του Νάσερ Κελιμέντι στη Βοσνία είναι πιθανή, αν και θα είναι πολύπλοκη διαδικασία.
Ο σύμβουλος του υπουργού Ντρίτον Λιαγίτσι σημείωσε ότι, στην περίπτωση αυτή οι αρχές θα ζητήσουν τη βοήθεια της αποστολής της ΕΕ στο Κόσοβο (Eulex), η οποία έχει απευθείας επαφές με τις αρχές της Βοσνίας.

"Το ζήτημα της έκδοσης στη Βοσνία είναι λίγο περίπλοκο, επειδή η Βοσνία δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο και δεν έχουμε συμφωνία με τη Βοσνία, όπως με άλλες χώρες της περιοχής και την ΕΕ" είπε ο κ. Λιαγίτσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: