ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2011

Πολωνία: Ορκίστηκε η πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής στην Ευρώπηtransexual1
Η πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής στην Ευρώπη βρίσκεται από χθες στα έδρανα της Βουλής της Πολωνίας, σηματοδοτώντας μια ριζική κοινωνική αλλαγή στη συντηρητική χώρα.
Η 57χρονη Άννα Γκρόντσκα είναι μέλος του Palikot Movement (RP), του τρίτου σε δύναμη πολωνικού κόμματος, το οποίο χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα φιλελεύθερες θέσεις και έκανε την έκπληξη στις εκλογές της 9ης Οκτωβρίου, συγκεντρώνοντας ποσοστό 10% των ψήφων. Η εν λόγω πολιτική παράταξη στρέφεται κατά της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της συμμετοχής της στην πολιτική ζωή της χώρας, ενώ υπερασπίζεται τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων.
transexual2
Η Γκρόντσκα γεννήθηκε άνδρας, αργότερα υποβλήθηκε σε εγχείρηση αλλαγής φύλου στην Ταϊλάνδη και αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική έπειτα από παρότρυνση του πρώτου ανοιχτά ομοφυλόφιλου βουλευτή της χώρας της, του 35χρονου Ρόμπερτ Μπίεντρον, που ανήκει στην ίδια παράταξη με εκείνη. Στην προεκλογική της καμπάνια, υπερασπίστηκε τη νομιμοποίηση της έκτρωσης, του γάμου μεταξύ ομοφυλόφιλων και της ελεύθερης χρήσης μαριχουάνας.
transexual3
Όσον αφορά στο γεγονός ότι έγινε η πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής στην Ευρώπη, η ίδια δηλώνει: «Πρόκειται για μια συμβολική στιγμή. Όμως, αυτόν τον συμβολισμό τον οφείλουμε όχι σε εμένα, αλλά στους πολίτες της χώρας που με επέλεξαν. Οι πολίτες αυτοί ήθελαν μια σύγχρονη Πολωνία, ανοιχτή στη διαφορετικότητα, όπου όλοι οι άνθρωποι θα νιώθουν καλά, ανεξάρτητα από τις ιδιαιτερότητές τους. Κι εγώ δεν μπορώ τώρα να διαψεύσω τις προσδοκίες τους.»
Ωστόσο, πρώτη τρανσέξουαλ βουλευτής διεθνώς διετέλεσε η Τζορτζίνα Μπέιερ από το εργατικό κόμμα της Νέας Ζηλανδίας. Η θητεία της διήρκησε από τις 27 Νοεμβρίου 1999 έως τις 14 Φεβρουαρίου 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια: