Το τελευταίο διάστημα, αναπαράγεται κυρίως από τα ξένα μέσα, η άποψη πως η επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή είναι το κλειδί για την ανάκαμψη της χώρας στον τομέα του τουρισμού και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.
Ο γνωστός για τη... τσιγκουνιά του διευθύνων σύμβουλος της RyanAir, Michael O’Leary δήλωσε πως η "ανάσταση " της δραχμής θα προκαλέσει εκτόξευση των κερδών της χώρας από τον τουρισμό. Συγκεκριμένα δήλωσε πως «θα γίνει έκρηξη στον τουρισμό εκεί κάτω», γιατί η χώρα θα γίνει πολύ φθηνότερη και πιο ελκυστική για τους τουρίστες.
Ας μην ξεχνάμε πως η ΤUI, μία από της μεγαλύτερες ταξιδιωτικές εταιρείες παγκοσμίως ζήτησε να υπογραφούν συμβόλαια με τους Έλληνες ξενοδόχους ώστε να πληρωθεί σε δραχμές σε περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ.
Ποια είναι όμως πραγματικότητα; Όλοι οι αναλυτές, υπέρ ή κατά της επιστροφής στην δραχμή, συμφωνούν πως θα πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη μετάβαση για τους Έλληνες πολίτες και το τραπεζικό σύστημα. Αν επιστρέψει η δραχμή, με την αναπόφευκτη σημαντική υποτίμηση και τις πιέσεις που θα δεχθεί, το ήδη μειούμενο βιοτικό επίπεδο του Έλληνα πολίτη θα πέσει ακόμα περισσότερο, δηλαδή θα πιάσει πάτο.
Η θετική πλευρά της έλευσης της δραχμής είναι –πάντα σύμφωνα με του αναλυτές- η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των Ελλήνων σε διεθνές επίπεδο. Φτηνό εργατικό δυναμικό, φτηνά ελληνικά προϊόντα και φτηνές διακοπές. Με άλλα λόγια μια φτηνή αλλά σχεδόν υπανάπτυκτη χώρα.
Είναι προφανές πως όσοι ασχολούνται με τον τουρισμό τρίβουν τα χέρια τους με τις δυνατότητες που θα προκύψουν με την επιστροφή στη δραχμή. Σε ένα δυτικό κόσμο που καταρρέει οικονομικά, η Ελλάδα θα αποτελέσει τον ιδανικό προορισμό για οικονομικές διακοπές, σε συνδυασμό φυσικά με το υπέροχο περιβάλλον και έναν πιο... φτηνό mousaka.
Το ερώτημα είναι εάν η Ελλάδα επιθυμεί και μπορεί να μετατραπεί μακροπρόθεσμα σε μία Αγροτουριστική δύναμη και ποια θα είναι τα πραγματικά οφέλη για τους Έλληνες πολίτες.
Όταν χρωστάς παντού, δεν έχεις τον χρόνο και το κουράγιο να σκεφτείς ούτε ποιος είσαι , ούτε τι θέλεις να γίνεις. Σκέφτεσαι μόνο το γρήγορο κέρδος με κάθε κόστος. Ακριβώς όπως σκέφτεται και πράττει η ελληνική κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου