ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου 2011

Μετα απο 16 χρονια μετακομίζει στο κτίριο του Κεράνη

Σχέδιο να μεταστεγαστεί το υπουργείο Οικονομικών με τους 2.300 υπαλλήλους του στη Λεωφόρο Θηβών. Αυτήν τη φορά, έπειτα από πρόταση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Παντελή Οικονόμου, σχεδιάζεται η μεταφορά των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών στο πρώην βιομηχανικό κτίριο, το οποίο στο μεταξύ έχει ανακαινιστεί πλήρως, περιβάλλεται από εννέα στρέμματα χώρων πρασίνου, στο ισόγειό του φιλοξενεί χώρους ιατρείου και κυλικείου, ενώ στο δώμα του έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά πάνελ υποστηρίζοντας την ενεργειακή αυτάρκειά του.

Το 1998 ήταν οι υπάλληλοι του ΥΠΕΧΩΔΕ που αντιδρούσαν στην προαναγγελία μεταφοράς υπηρεσιών του υπουργείου στο κτίριο των πρώην αποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, επί της οδού Θηβών 196-198 στον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη.
Το 2004 ήρθε η σειρά των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, το 2011 ακολούθησαν οι υπάλληλοι του υπουργείου Εργασίας. Και οι τρεις απόπειρες μετεγκατάστασης στο κτίριο, το οποίο αποκτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο το 1998 έναντι 11,9 δισ. δραχμών (περίπου 35 εκατ. ευρώ), στέφθηκαν από αποτυχία μετά τις αντιδράσεις των υπαλλήλων.
Σύμφωνα με την πρόταση του κ. Οικονόμου, στο κτίριο θα στεγαστούν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών εκτός από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, γεγονός που θα σημάνει τη μετεγκατάσταση περίπου 2.300 υπαλλήλων του υπουργείου οι οποίοι εργάζονται σήμερα σε δύο ακίνητα επί της οδού Καραγιώργη Σερβίας (αριθμός 6 και 8) και σε περισσότερα από 50 διάσπαρτα ακίνητα στο Κέντρο της Αθήνας.
Τα ενοίκια που καταβάλλει σήμερα το ελληνικό Δημόσιο για τη στέγαση αυτών των υπηρεσιών ξεπερνούν τα 7 εκατ. ευρώ, ενώ το ενοικιοστάσιο για το κεντρικό κτίριο της Καραγιώργη Σερβίας λήγει στο τέλος Δεκεμβρίου, κάνοντας τους σχεδιασμούς μεταστέγασης να έχουν άμεσο χαρακτήρα.
Αντιδράσεις. Και αυτή η απόπειρα μετεγκατάστασης υπηρεσιών στις παλιές καπναποθήκες συναντά τις έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει δεχθεί σχετικό εξώδικο από τους Συλλόγους Εργαζομένων του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, των εφοριακών Αττικής και Νήσων καθώς και της Ομοσπονδίας Τελωνειακών. Οπως λέει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπουργείου Οικονομικών, Τάσος Ντούμας, «η βασικότερη ένστασή μας έχει να κάνει με τις συγκοινωνίες. Δεν υπάρχει κανένα συγκοινωνιακό μέσο που να εξυπηρετεί, οι δε θέσεις στάθμευσης στο κτίριο είναι περίπου 500 και οι υπάλληλοι που θα μεταφερθούν 2.300. Πώς θα πηγαίνουμε στη δουλειά μας και πώς θα εξυπηρετούνται οι πολίτες;».
Προκειμένου να καλυφθεί το ζήτημα μετακίνησης του προσωπικού, η ηγεσία του υπουργείου εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί ειδική δημοτική γραμμή λεωφορείων με αφετηρία τον σταθμό του Ηλεκτρικού στον Πειραιά. Το συγκεκριμένο ακίνητο ανήκε στην Γ. Α. ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ στην οποία περιήλθε ύστερα από διαδοχικές αγορές επτά όμορων ακινήτων κατά τα έτη 1966-1970. Το κτίριο χρησιμοποιήθηκε από το 1973 μέχρι και το 1995 ως χώρος καπναποθήκης και επεξεργασίας καπνών, αγοράστηκε δε από την Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου το 1998 προκειμένου να ανακατασκευαστεί και να αποδοθεί στο τότε ΥΠΕΧΩΔΕ για να στεγάσει τις διάσπαρτες κεντρικές του υπηρεσίες. Από τότε μέχρι σήμερα το επιφάνειας 32.766,59 τ.μ. ακίνητο, σε οικόπεδο επιφάνειας 15.766,59 τ.μ., παραμένει άδειο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: