ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Η Γκάµπριελ Γκίφορντς στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για το ταξίδι του συζύγου της, Μαρκ Κέλι, στο Διάστηµα

Το Endeavour είναι  έτοιµο για το τελευταίο  ταξίδι του στο ∆ιάστηµα
Η ιστορία της Γκάµπριελ «Γκάµπι» Γκίφορντς έχει βίαιη αρχή και ελπιδοφόρα συνέχεια. Χθες ένα βίντεο του τηλεοπτικού δικτύου ABC έδειξε τη βουλευτή της Αριζόνας που τον Ιανουάριο τραυµατίστηκε σοβαρά από τις σφαίρες ενός µανιακού, να ανεβαίνει µε κόπο τα σκαλιά για να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο που θα τη µετέφερε από το Χιούστον στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ, στο πλευρό του συζύγου της αστροναύτη Μαρκ Κέλι, του κυβερνήτη της τελευταίας αποστολής του διαστηµικού λεωφορείου Endeavour που πρόκειται να ξεκινήσει σήµερα. ∆υσκολεύεται ακόµη να χρησιµοποιήσει τη δεξιά πλευρά του σώµατός της, κατάφερε όµως να ανέβει µόνη της ένα ένα τα σκαλιά. Ηταν η πρώτη µακράς διάρκειας έξοδός της από το νοσοκοµείο και το βίντεο είναι η απόδειξη της εντυπωσιακής ανάρρωσής της.

Ηταν 8 Ιανουαρίου όταν ο 22χρονος Τζάρεντ Λι Λάφνερ άδειασε το πιστόλι του πάνω στη βουλευτή των ∆ηµοκρατικών κατά τη διάρκεια πολιτικής συγκέντρωσης στην Τουσόν της Αριζόνας. Εξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και η 41χρονη βουλευτής, µε σοβαρά τραύµατα στο κεφάλι, ήταν σε κρίσιµη κατάσταση – είχε ανακοινωθεί µάλιστα ότι ήταν νεκρή. Οι γιατροί κατάφεραν να την σώσουν.

∆ίπλα της έσπευσε ο σύζυγός της Μαρκ Κέλι, που έµεινε κοντά της όσο περισσότερο µπορούσε. Μετά, κάθε τόσο, οι δρόµοι τους χώριζαν. Η Γκάµπριελ µεταφέρθηκε σε ειδική κλινική στο Χιούστον, ο Μαρκ επέστρεψε για να προετοιµάσει την τελευταία και ιστορική αποστολή του Endeavour.

Οσο εκείνος εκπαιδευόταν σε περίπλοκους ελιγµούς, εκείνη προσπαθούσε να µάθει και πάλι τη ζωή. Η πρόοδός της, λέει η οµάδα που την παρακολουθεί, είναι σηµαντική. Τόσο που οι γιατροί της επέτρεψαν να βγει από το νοσοκοµείο και να ταξιδέψει µε αεροπλάνο για να βρεθεί στο πλευρό του συζύγου της. «Η έξοδος από το νοσοκοµείο και η συµµετοχή στην εκδήλωση για την εκτόξευση έχουν θεραπευτική επίδραση», εξήγησε ένας γιατρός.

Περισσότεροι από µισό εκατοµµύριο άνθρωποι, ανάµεσα στους οποίους η Γκίφορντς και ο πρόεδρος Οµπάµα, θα βρεθούν στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ για τη σηµερινή ιστορική εκτόξευση. Η Γκίφορντς θα βρίσκεται στον ειδικό χώρο για τις οικογένειες του πληρώµατος, µαζί µε τους γονείς της και δύο νοσηλευτές. Η παρουσία της έχει κινητοποιήσει τον ταµπλόιντ Τύπο που υπόσχεται στους παπαράτσι ποσά µε πολλά µηδενικά για µια φωτογραφία της Γκάµπριελ, η ιστορία της οποίας έχει συγκινήσει την Αµερική. Μάλιστα το δράµα της Τουσόν ενέπνευσε και ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς «Νόµος και Τάξη». Η NASA έχει ανακοινώσει πως θα την προστατεύσει από τα αδιάκριτα βλέµµατα.

ΜΕΤΑ την ΕΚΤΟΞΕΥΣΗ, η Γκάµπριελ θα επιστρέψει στο Χιούστον για να συνεχίσει την ανάρρωσή της και να διαπιστώσει αν θα µπορέσει να επιστρέψει στην πολιτική. Ο σύζυγός της λέει πως της έχει πολλή εµπιστοσύνη: «Θέλει να πάει και πάλι στην Τουσόν και µετά στην Ουάσιγκτον». Το ∆ηµοκρατικό Κόµµα προτιµά να περιµένει, αλλά αρκετοί φίλοι της έχουν αρχίσει να συγκεντρώνουν χρήµατα για µια ενδεχόµενη προεκλογική εκστρατεία. Σίγουρα πολλοί είναι αυτοί που θαυµάζουν την «Γκάµπι» και πολλοί ψηφοφόροι είναι έτοιµοι να την στηρίξουν. Ωστόσο, πρέπει κανείς να προετοιµάζεται, τίποτε δεν είναι δεδοµένο. Ο Ντάνιελ Χερνάντες, ο εθελοντής που εγκωµιάστηκε ως ήρωας από τον πρόεδρο επειδή βοήθησε την Γκίφορντς, έχασε πρόσφατα τις φοιτητικές εκλογές, στις οποίες είχε θέσει υποψηφιότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: