ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Ο εγκέφαλος φταίει για τα κιλά: "Ναρκωτικό" το φαγητό

Ο εγκέφαλος φταίει για τα κιλά: "Ναρκωτικό" το φαγητό

Ο εγκέφαλος φταίει για τα κιλά. Ειδικοί ανακάλυψαν γιατί κάποιοι άνθρωποι δεν μπορούν, ακόμα κι αν χάσουν βάρος, να διατηρηθούν σε φυσιολογικά κιλά. Αυτό συμβαίνει επειδή το φαγητό είναι γι’ αυτούς «ναρκωτικό». Οταν αντικρίζουν κάτι που τους αρέσει, «φωτίζεται» το ίδιο τμήμα του εγκεφάλου με εκείνο των ναρκομανών, όταν βλέπουν τη δόση τους!

Αυτό προκύπτει από έρευνα που έγινε από ομάδα του Πανεπιστημίου Γέιλ στο Κονέκτικατ, η οποία θέλησε να εξετάσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν νεαρές γυναίκες μπαίνουν σε πειρασμό από κάποια λιχουδιά. Χρησιμοποίησαν έναν τύπο εγκεφαλικής απεικόνισης, την fMRI, προκειμένου να μελετήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα σε σαράντα οκτώ γυναίκες, στις οποίες προσφέρθηκε ένα μιλκσέικ σοκολάτας ή ένα άγευστο ποτό. Οι εθελόντριες ήταν από λεπτές μέχρι παχύσαρκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι γυναίκες έβλεπαν το μιλκσέικ, εμφανιζόταν έντονη δραστηριότητα στις περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στον εθισμό στα ναρκωτικά! Αυτή η δραστηριότητα μάλιστα ήταν πιο έντονη στις γυναίκες που είχαν προηγουμένως πει σε συνεντεύξεις τους ότι το φαγητό ήταν γι’ αυτές ένα είδος εθισμού.

«Αυτά τα ευρήματα στηρίζουν τη θεωρία ότι η παρόρμηση κατανάλωσης φαγητού μπορεί να προκαλείται από την ανυπομονησία για την ευεξία που θα νιώσει κάποιος μετά την κατανάλωσή του» ανέφερε χαρακτηριστικά η Ασλεϊ Γκίαρχαρντ, επικεφαλής της έρευνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: