ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Νέα επιστημονική θεώρηση για τη νόσο Αλτσχάιμερ


Οι πρώτες νέες διαγνωστικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη νόσο Αλτσχάιμερ στις ΗΠΑ μετά από 27 χρόνια, απεικονίζουν την ασθένεια ως μια πάθηση που συμβαίνει σταδιακά σε διάστημα πολλών ετών, ξεκινώντας με αλλαγές στον εγκέφαλο, έπειτα ήπια προβλήματα μνήμης και τελικά εξελίσσεται σε πλήρη άνοια.
Οι οδηγίες που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη από το Εθνικό Ινστιτούτο Γήρανσης και την Εταιρεία νόσου Αλτσχάιμερ, αναγνωρίζουν επισήμως την ήπια γνωστική εξασθένηση (που περιγράφηκε πλήρως πριν από μια δεκαετία), ως πρόδρομος της ασθένειας.
Προστίθεται επίσης μια νέα ερευνητική κατηγορία, γνωστή ως προκληνική νόσος Αλτσχάιμερ, το πρωιμότερο στάδιο της νόσου, όταν οι συμπαγείς μάζες του αμυλοειδούς αρχίζουν να σχηματίζονται στους εγκεφάλους, των κατά τα άλλα υγιών ατόμων.
Το προκλινικό αυτό στάδιο, που εδραιώνεται περίπου δέκα χρόνια πριν την άνοια, θεωρείται ως το καλύτερο σημείο ιατρικής παρέμβασης. Για το λόγο αυτό, οι νέοι απεικονιστικοί παράγοντες για τις τομογραφίες εκπομπής ποζιτρονίων (PET), τα διαγνωστικά τεστ για τον μυελό των οστών και άλλοι βιοδείκτες, είναι βαρύνουσας σημασίας για την πρόγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ.
Η επιστημονική αντίληψη των διαφορετικών σταδίων της ασθένειας σηματοδοτεί την απόλυτη αντίθεση σε σχέση με τις προηγούμενες κατευθυντήριες οδηγίες που είχαν δημοσιευθεί το 1984, όπου αναγνωριζόταν μόνο η φάση της άνοιας, όταν πια οι ασθενείς έχουν χάσει τελείως τη μνήμη και την ικανότητα να φροντίζουν τον εαυτό τους.
«Η μεγαλύτερη διαφοροποίηση μεταξύ τότε και τώρα, είναι ότι σήμερα πιστεύουμε ότι η διαδικασία αυτή είναι συνεχής, αρχίζει πολλά χρόνια πριν την διάγνωση της άνοιας», τονίζει ο Δρ Γκάι ΜακΚαν από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου «Τζονς Χοπκινς» που συντέλεσε στην συγγραφή των νέων κατευθυντήριων οδηγιών.
Ο συνυπολογισμός και των πρωιμότερων σταδίων της νόσου είναι σημαντικός για την έρευνα, εκτιμά η Δρ Ρέισα Σπέρλινγκ από το Νοσοκομείο «Brigham and Women's» της Βοστόνης, που ηγήθηκε της ομάδας των συντακτών για το προκλινικό στάδιο της νόσου Αλτσχάιμερ.
«Η δυνατότητα της διάγνωσης της ασθένειας της σε προκλινικό στάδιο θα μας επιτρέψει την πρώιμη θεραπεία και την πρόληψη, περίπου όπως συμβαίνει με την πρόληψη της καρδιακής νόσου σήμερα», εξηγεί η ερευνήτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: