ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 20 Απριλίου 2011

Ένεση για έμφραγμα και εγκεφαλικό


Ένεση για έμφραγμα και εγκεφαλικό


Μια απλή ένεση μπορεί να μειώσει σε ποσοστό μεγαλύτερο και από 50% τις καταστροφικές συνέπειες που έχουν η καρδιακή προσβολή και το εγκεφαλικό. Βρετανοί επιστήμονες αναπτύσσουν θεραπεία που, όπως υποστηρίζουν, μπορεί να μειώσει τον τραυματισμό της καρδιάς και του εγκεφάλου σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό, ακόμα κι όταν χορηγηθεί εννέα ώρες μετά την εκδήλωση των επεισοδίων.

Η δραστική ουσία του φαρμάκου που εγχέεται έχει δοκιμαστεί σε ποντίκια και άλλα θηλαστικά, καθώς και σε ανθρώπινο αίμα στο εργαστήριο. Οι ερευνητές ελπίζουν ότι θα αρχίσουν τις δοκιμές του φαρμάκου, που παρασκευάστηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου Leicester, σε ανθρώπους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Το βασικό του συστατικό είναι ένα αντίσωμα, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί μέχρι και δώδεκα ώρες μετά το επεισόδιο για να σταματήσει την καταστροφή των κυττάρων.

Ο ανοσολόγος καθηγητής Βίλχελμ Σουέμπλε, που έκανε την έρευνα, δήλωσε ότι τα πρώτα συμπεράσματα δείχνουν πως το φάρμακο αυτό έχει τη δυναμική να είναι «η μεγαλύτερη ανακάλυψη όλων των εποχών» στην αντιμετώπιση όσων πέφτουν θύματα των δύο επεισοδίων που αποτελούν τις πιο συχνές αιτίες θανάτου. Υπάρχουν δε ενδείξεις ότι με αυτό το φάρμακο μπορεί να εμποδιστεί η απόρριψη μεταμοσχευμένων οργάνων.

«Δεν μπορούσαμε να πιστέψουμε αυτό που είδαμε στο εργαστήριο και ίδια ήταν η αντίδραση και των καρδιολόγων. Το φανταστικό είναι ότι το φάρμακο μπορεί να δοθεί αρκετή ώρα μετά το επεισόδιο. Ακόμα και η πιο αργή μεταφορά με ασθενοφόρο δεν πρόκειται να διαρκέσει εννέα ώρες!» δηλώνει χαρακτηριστικά ο καθηγητής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όταν συμβαίνει ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο, η χειρότερη ζημιά γίνεται περίπου εννέα με δώδεκα ώρες μετά, όταν η κυκλοφορία του αίματος επιστρέφει στον κανονικό της ρυθμό, αλλά το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στα πεινασμένα για οξυγόνο κύτταρα. Αυτή η διαδικασία προκαλεί φλεγμονή και ευθύνεται για πάνω από το 80% των μόνιμων βλαβών που μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο ή σε σοβαρές αναπηρίες.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το ενέσιμο φάρμακο εμποδίζει τον οργανισμό να επιτεθεί στα κύτταρα και τους δίνει τον χρόνο να οξυγονωθούν επαρκώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: