ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Το κινεζικό μαχητικό stealth «βασίστηκε σε κλεμμένη αμερικανική τεχνολογία» και ........ μάλλον θα κοστίζει τα μισά λεφτά

Τα συντρίμμια του αμερικανικού F-117 στη Σερβία στις 28 Μαρτίου 1999   

Τα συντρίμμια του αμερικανικού F-117 στη Σερβία το 1999 Ass.Press

Το νέο μαχητικό αεροπλάνο που δοκίμασε πρόσφατα ο κινεζικός στρατός, σχεδιασμένο να ξεφεύγει από τα εχθρικά ραντάρ, είναι πιθανό να βασίστηκε σε τεχνολογία που έπεσε στα χέρια κατασκόπων όταν ένα αμερικανικό F-117 Nighthawk καταρρίφθηκε στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας, αναφέρουν αξιωματούχοι στα Βαλκάνια και άλλοι ειδικοί.

Το J-20, το πρώτο κινεζικό μαχητικό με τεχνολογία stealth, πραγματοποίησε δοκιμαστική πτήση στις 11 Ιανουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς στο Πεκίνο. Η δοκιμή θεωρήθηκε από πολλούς επίδειξη ισχύος.

Αν και δεν αναμένεται να τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα σε λιγότερο από οκτώ χρόνια, το J-20 θα μπορούσε να αναμετρηθεί με το αμερικανικό F-22 Raptor, διάδοχο F-117 Nighthawk, του μαχητικού στο οποίο ενδέχεται να βασίστηκε το νέο κινεζικό αεροπλάνο.

Η αμερικανική τεχνογνωσία θα μπορούσε να είχε κλαπεί όταν ένα F-117 καταρρίφθηκε από σερβικό πύραυλο στις 27 Μαρτίου 1999, αναφέρει το Associated Press. Συντρίμμια του αεροπλάνου, ορισμένα σε μέγεθος αυτοκινήτου, είναι γνωστό ότι συλλέχθηκαν από πολίτες και κρατήθηκαν ως σουβενίρ.

«Εκείνη την εποχή, οι μυστικές υπηρεσίες μάς ανέφεραν ότι Κινέζοι πράκτορες χτένιζαν την περιοχή όπου διαλύθηκε το F-117, αγοράζοντας κομμάτια του αεροπλάνου από ντόπιους αγρότες. Πιστεύουμε ότι οι Κινέζοι χρησιμοποίησαν αυτά τα υλικά για να μάθουν τα μυστικά των τεχνολογιών stealth [...] και να εφαρμόσουν μεθόδους αντίστροφης μηχανικής» δήλωσε στο AP ο ναύαρχος Νταβόρ Ντόμαζετ-Λόσο, επιτελάρχης των κροατικών δυνάμεων στον πόλεμο του Κοσόβου.
  Ανώτερος στρατιωτικός αξιωματούχος της Σερβίας, ο οποίος δεν κατονομάζεται, συμφώνησε ότι κομμάτια του αμερικανικού μαχητικού «έπεσαν στα χέρια ξένων στρατιωτικών ακολούθων».

Το F-117 Nighthawk δεν ήταν απόλυτα αόρατο στα ραντάρ, το σχήμα του όμως ήταν σχεδιασμένο ώστε να αφήνει πολύ μικρό ίχνος στις εχθρικές οθόνες. Το μπροστινό και το οπίσθιο τμήμα των φτερών ήταν κατασκευασμένα από μη μεταλλικά υλικά, ενώ η ειδική βαφή του ήταν σχεδιασμένη να απορροφά τα ηλεκτρομαγνητικά κύματα.

Σήμερα, ορισμένα τμήματα του F-117, όπως η αριστερή πτέρυγα, η καλύπτρα του κόκπιτ και το κράνος του πιλότου που διασώθηκε, εκτίθενται στο μουσείο αεροπορίας του Βελιγραδίου.

«Δεν γνωρίζω τι απέγινε το υπόλοιπο αεροπλάνο» δήλωσε ο Ζόραν Μιλίσεβιτς, αναπληρωτής διευθυντής του μουσείου.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές του AP, το αμερικανικό F-117 που καταρρίφθηκε το 1999 ίσως βοήθησε τη Ρωσία στην ανάπτυξη του Sukhoi T-50, ενός μαχητικού stealth που πραγματοποίησε την πρώτη δοκιμαστική πτήση του το 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: