ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2011

Πρώτα τη βράβευσαν και µετά την απέλασαν!



Μαρί Αµελί. Χάρη στο βιβλίο της ανακηρύχθηκε Νορβηγίδα της Χρονιάς, όµως στην πραγµατικότητα ήταν Ρωσίδα, ονοµαζόταν Μαντίνα  Σαλάµοβα, και χθες απελάθηκε από τη Νορβηγία
Οι διαδηλώσεις των πολιτών για να παραµείνει στη Νορβηγία δεν απέδωσαν. Η νεαρή γυναίκα κέρδισε τις καρδιές πολλών Νορβηγών, όχι όµως και αυτές των γραφειοκρατών της χώρας. Και χθες το απόγευµα, η 25χρονη Μαρί Αµελί, η οποία είχε ανακηρυχθεί Νορβηγίδα της Χρονιάς, όµως ήταν στην πραγµατικότητα πρόσφυγας από τη Ρωσία και ονοµαζόταν Μαντίνα Σαλάµοβα, υποχρεώθηκε να επιβιβαστεί σε πτήση για τη Μόσχα, αφού απορρίφθηκαν οιπροσφυγές της για να µείνει στη Νορβηγία, τη χώρα όπου έχει περάσει το ένα τρίτο της ζωής της. Στην πτήση τη συνόδευσαν δύο αστυνοµικοί και ο νορβηγός φίλος της.

Η Αµελί συνελήφθη στις 12 Ιανουαρίου αφού ήταν επί πολλά χρόνια στη Νορβηγίαπαράνοµη µετανάστρια, αλλάκαι άριστηφοιτήτρια του Πανεπιστηµίου του Τροντχάιµ. Την περασµένη εβδοµάδαένα Εφετείο και µετά το Ανώτατο ∆ικαστήριο διέταξαν την αποφυλάκισή της, όµως είχε εντολή να εµφανίζεται καθηµερινά στο αστυνοµικό τµήµα. Και όταν εµφανίσθηκε χθες το πρωί, της είπαν ότι σε λίγες ώρες θα γινόταν η απέλασή της. Πράγµατι, στη 1.30 µ.µ., η Αµελί και ο νορβηγός αγαπηµένος της, ο Αϊβιντ Τρένταλ, επιβιβάζονταν σεπτήση της Aeroflot για τη Μόσχα.

  Η ΑΜΕΛΊ αντιστεκόταν στην υποχρεωτική επιστροφή της στη Ρωσία, υποστηρίζοντας ότι η Νορβηγία «είναι το σπίτι µου». Εφτασε στη χώρα µε τη οικογένειά της από τη Βόρεια Οσετία όταν ήταν ακόµη µόλις 12 ετών και παρέµεινε παρανόµως αφού απορρίφθηκε η αίτηση της οικογένειας για άσυλο. Εµαθε άπταιστανορβηγικά, χρησιµοποίησε πλαστές ταυτότητες για να σπουδάσει, ζούσε δουλεύοντας ως καθαρίστρια στη µαύρη αγορά. Και πέρυσι έκανεγνωστή την ιστορία της, γράφοντας ένα βιβλίο γιατη ζωή της ως εργάτριαςχωρίς χαρτιά, µε τίτλο «Παράνοµη Νορβηγίδα», το οποίο έριξε τους προβολείς σε χιλιάδεςανθρώπους που ζουν όπως αυτή στη Νορβηγία. Τον ∆εκέµβριο, η νορβηγική επιθεώρηση «Ny Tid» της απένειµε τον τίτλο της Νορβηγίδας της Χρονιάς.

  Η ΚΎΒΕΡΝΗΣΗ αρνήθηκε να επέµβει και να δώσει εντολή στις µεταναστευτικές αρχές ναάρουν την εντολή για την απέλασή της, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όλους τους άλλους µετανάστες χωρίς χαρτιά που διώχνονται κάθε εβδοµάδααπό τη χώρα. Χιλιάδες Νορβηγοί διαδήλωσανυπέρ της την τελευταία εβδοµάδα, επισηµαίνοντας πως ήταν ακόµη παιδί όταν έφτασεστη Νορβηγία, ότι εντάχθηκεθαυµάσια και απέδειξε πως είναι έναπολύτιµο µέλος της νορβηγικής κοινωνίας. Η προσπάθειά τους αποδείχθηκε µάταιη.
 
ΏΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ της υπόθεσης της Αµελί ωστόσο, η κυβέρνηση συµφώνησε να χαλαρώσει τις προϋποθέσεις για την εκνέου είσοδο στη Νορβηγία όσων απελαύνονται ως παράνοµοι µετανάστες. Η Αµελί/ Σαλάµοβα µπορεί έτσι να υποβάλει αίτηση από τη Ρωσία για άδεια εργασίας στη Νορβηγία, όπου έχει ήδη αρκετές προσφορές για δουλειά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: