ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 16 Ιανουαρίου 2011

Έφτιαξαν «σκουλήκι» κατά του Ιράν



Το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν ένα «σκουλήκι» το οποίο προκάλεσε πρόβλημα στο ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, έγραψαν σήμερα οι New York Times. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, πρόκειται για κοινή αμερικανο-ισραηλινή προσπάθεια με στόχο να υπονομευτούν οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν. Οι δοκιμές του καταστροφικού «σκουληκιού» Stuxnet έγιναν στο ισραηλινό συγκρότημα Ντιμόνα, στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ.

Η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες και το στρατό και έχουν γνώση των ερευνών και των δοκιμών στο κέντρο Ντιμόνα, επισημαίνει ότι το Ισραήλ κατασκεύασε εξοπλισμό φυγοκεντρισμού ουσιαστικά όμοιο με τον αντίστοιχο του Ιράν στις εγκαταστάσεις Νατάνζ, όπου ιρανοί επιστήμονες εργάζονται στον εμπλουτισμό ουρανίου.

Είχαν προβλήματα οι Ιρανοί

«Πρέπει να γνωρίζεις τα μηχανήματα» επισήμανε αμερικανός ειδικός στην εφημερίδα, αναφερόμενος στα «πειράματα» που έκαναν Ισραήλ και Ηνωμένες Πολιτείες για να διαπιστώσουν τις δυνατότητες του σκουληκιού. «Ο λόγος που το σκουλήκι ήταν αποτελεσματικό είναι ότι οι Ισραηλινοί το δοκίμασαν», τόνισε ο ίδιος που έχει γνώση πληροφοριών που συνδέονται με τα πυρηνικά προγράμματα. 

Τα συστήματα φυγοκεντρισμού του Ιράν παρουσίασαν προβλήματα από τη στιγμή που το πρόγραμμα εμπλουτισμού επεκτάθηκε το 2007 και το 2008. Ειδικοί στον τομέα της ασφάλειας είχαν πει τότε ότι το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν μπορεί να έγινε στόχος επίθεσης από κάποιο κράτος με το σκουλήκι Stuxnet.

Δεν υπάρχουν σχόλια: