ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ

O Φιλίπ Κρουαζόν έχασε και τα τέσσερα άκρα του πριν από 16 χρόνια. Το 2008 δεν μπορούσε να κολυμπήσει ούτε σε πισίνα. Σε λίγες ημέρες ετοιμάζεται να γίνει ο πρώτος άνθρωπος χωρίς άνω και κάτω άκρα που θα διασχίσει κολυμπώντας τα στενά της Μάγχης. Ο 42χρονος άνδρας από τη Δυτική Γαλλία, ο οποίος φέρει το παρατσούκλι «Ιron Μan» (Σιδερένιος), έχασε τα χέρια και τα πόδια του το 1994, όταν μια κεραία τηλεόρασης που προσπαθούσε να επιδιορθώσει ακούμπησε σε καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος. Αμέσως κεραυνοβολήθηκε με 20.000 βολτ και όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπρεπε να προχωρήσουν στον ακρωτηριασμό. Ηταν εκεί, στο κρεβάτι του νοσοκομείου, όπου ο κ. Κρουαζόν πήρε την απόφαση να φέρει σε πέρας ένα εγχείρημα που λίγοι αρτιμελείς τολμούν.

Παρακολουθώντας ένα ντοκυμαντέρ για μια Αγγλίδα που κολύμπησε στη Μάγχη νωρίτερα την ίδια χρονιά, ο κ. Κρουαζόν αποφάσισε να μην αφήσει την αναπηρία του να τον νικήσει.

Τα τελευταία δύο χρόνια ο κ. Κρουαζόν, πατέρας δύο παιδιών, επροπονείτο συστηματικά επί 35 ώρες την εβδομάδα. Στόχος του είναι να κολυμπήσει τα 35 χλμ. μεταξύ Γαλλίας και Αγγλίας μέσα σε 24 ώρες. Για να το επιτύχει θα χρησιμοποιήσει ειδικά σχεδιασμένα προσθετικά πόδια με βατραχοπέδιλα και αναπνευστήρα.

Ο,τι έχει απομείνει από τα άνω άκρα του θα σταθεροποιεί την κολύμβησή του.

Οι περισσότεροι κολυμβητές χρειάζονται περίπου 10 ώρες για να διασχίσουν τα στενά της Μάγχης, με ταχύτητα περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων την ώρα. Ο κ. Κρουαζόν αναμένεται να ολοκληρώσει την αποστολή του σε 20 με 24 ώρες, αφού η ταχύτητά του δεν θα ξεπερνά τα 2,8 χλμ. την ώρα, ενώ θα κάνει τακτικά διαλείμματα του ενός λεπτού για να φάει και να πιει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: