Η επιλογή του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού δεν θα γίνει άμεσα, καθώς στην ΕΟΚ δεν θέλουν να πάρουν αποφάσεις αμέσως μετά την αποτυχημένη παρουσία του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματός μας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα και όντας εν θερμώ.
Ωστόσο αφήνεται σαφώς να εννοηθεί πως ο αντικαταστάτης του Καζλάουσκας θα είναι Έλληνας κι αυτό έχει εξάψει ακόμα περισσότερο την περιέργεια. Ποιος μπορεί να είναι;
Οι πιθανές υποψηφιότητες με τα θετικά και αρνητικά τους.
Κώστας Μίσσας
Θετικά: Έχει φτιάξει πολύ καλό όνομα στην ομοσπονδία κυρίως λόγω των πρόσφατων επιτυχιών των εθνικών ομάδων νέων ανδρών (αλλά και των γυναικών). Το γεγονός ότι τα τελευταία δύο καλοκαίρια έχει δουλέψει με παιδιά όπως ο Παππάς, ο Παπανικολάου και ο Σλούκας, τα οποία προορίζονται για διάδοχοι των σημερινών αστέρων της ομάδας και υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθούν άμεσα ενόψει ενδεχόμενων αποχωρήσεων, προσθέτει πόντους στην υποψηφιότητά του. Είναι επίσης έμπειρος και δάσκαλος του μπάσκετ, κυριολεκτικά (διδάσκει στη Γυμναστική Ακαδημία) και μεταφορικά.
Αρνητικά: Έχει πολλά χρόνια να δουλέψει σε υψηλό επίπεδο πρωταθλητισμού, αφού απέχει εδώ και πολύ καιρό από την Α1. Και είναι προφανές πως άλλο πράγμα είναι οι ταλαντούχοι νέοι και άλλο οι φτασμένοι αστέρες της Εθνικής ανδρών. Οι οποίοι, επιπλέον, έχουν πολύ περισσότερες παραστάσεις πρωταθλητισμού σε διεθνές επίπεδο.
Παναγιώτης ΓιαννάκηςΘετικά: Η προϋπηρεσία του στην Εθνική ομάδα και μάλιστα σε δύο διαφορετικές περιόδους και με δύο διαφορετικές φουρνιές παικτών είναι άκρως επιτυχημένη και αυτό από μόνο του τα λέει όλα. Περί της εμπειρίας, της ικανότητάς του να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, του ειδικού βάρους και της αφοσίωσής του στο μπάσκετ ούτε λόγος.
Αρνητικά: Έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και φανατικούς πολέμιους μέσα στην ομοσπονδία. Επίσης και κάποιοι από τους πρωτοκλασάτους παίκτες δεν θα έβλεπαν με πολύ καλό μάτι την επιστροφή του. Συν τοις άλλοις έχει ήδη δουλέψει δύο φορές στην Εθνική κι έχει πετύχει μεγάλες διακρίσεις. Μια τρίτη επιστροφή ενδεχομένως να κούραζε ακόμα και τον ίδιο.
Γιάννης ΣφαιρόπουλοςΘετικά: Έχει αφήσει καλές εντυπώσεις με τη δουλειά του στην Εθνική ομάδα, όχι μόνο τα τελευταία δύο χρόνια που βρέθηκε στο πλευρό του Καζλάουσκας, αλλά και στην προ Γιαννάκη εποχή. Η πολύ καλή πορεία που διέγραψε ο Κολοσσός, και με μικρό μάλιστα μπάτζετ, στην πρώτη ολοκληρωμένη σεζόν του ως πρώτος προπονητής στην Α1, του προσθέτει πόντους.
Αρνητικά: Η απειρία του, καθότι άλλο βοηθός προπονητή και άλλο πρώτος. Μια καλή σεζόν στην Α1 με μια μικρομεσαία ομάδα δεν του δίνει τα απαιτούμενα credits για να αναλάβει την Εθνική ανδρών, που έχει παίκτες πρώτης γραμμής και με περισσότερες παραστάσεις υψηλού πρωταθλητισμού από τον ίδιο.
Ηλίας ΖούροςΘετικά: Προπονητής σε ώριμη ηλικία, που έχει σπουδαίες παραστάσεις, αφού δουλεύει επί χρόνια ως πρώτος προπονητής σε υψηλό επίπεδο. Έχει περάσει από την Εθνική ομάδα ως βοηθός προπονητή και έχει αφήσει καλές εντυπώσεις με την εργατικότητά του. Τα τελευταία χρόνια έχει επιδείξει σημαντικό έργο στον Πανελλήνιο, με τον οποίο πραγματοποίησε καλή πορεία και στο Eurocup.
Αρνητικά: Δεν φαίνεται να έχει ιδιαίτερα ερείσματα στην ομοσπονδία. Υπάρχει μια ανασφάλεια που τον διακρίνει και αυτό ίσως είναι ο λόγος που η περίπτωσή του δεν είναι πολύ δημοφιλής στην ΕΟΚ.
Φώτης ΚατσικάρηςΘετικά: Περίπτωση παρόμοια με αυτή του Ζούρου (με εξαίρεση ότι δεν έχει δουλέψει ποτέ στην ομοσπονδία). Ώριμος προπονητικά, έχει δουλέψει σε υψηλό επίπεδο και εδώ και μερικά χρόνια κάνει διεθνή καριέρα σε καλές ομάδες, τόσο στη Ρωσία, όσο κυρίως και στην Ισπανία.
Αρνητικά: Δεν έχει κανένα έρεισμα στην ομοσπονδία. Αντιθέτως οι σχέσεις του με αυτήν είναι μάλλον ψυχρές από την εποχή που είχε κάνει κάποιες συζητήσεις για να αναλάβει την Εθνική ως αντικαταστάτης του Παναγιώτη Γιαννάκη και το θέμα δεν προχώρησε. Πρόβλημα επίσης είναι το ότι δουλεύει στην Ισπανία, όπου απαγορεύεται να είναι κανείς ομοσπονδιακός προπονητής και να δουλεύει παράλληλα στην ACB.
Γιώργος ΜπαρτζώκαςΘετικά: Περίπτωση παρόμοια με αυτή του Σφαιρόπουλου. Οι διαφορές είναι πως αφενός δεν έχει δουλέψει ποτέ ξανά στην ομοσπονδία και αφετέρου πως εδώ και τρία χρόνια επιδεικνύει πολύ καλή παρουσία σε Ολύμπια Λαρ. και Μαρούσι
Αρνητικά: Η απειρία του, καθώς δεν έχει υπάρξει ως τώρα πρώτος προπονητής σε συνθήκες υψηλού πρωταθλητισμού και ανταγωνισμού.
Αργύρης ΠεδουλάκηςΘετικά: Από τους πιο έμπειρους εν ενεργεία προπονητές, αφού μετράει πάνω από 15 χρόνια στο... κουρμπέτι της Α1. Ξέρει καλά το ελληνικό μπάσκετ και τους παίκτες του, ενώ έχει και κάποια ερείσματα στην ομοσπονδία, που υπό προϋποθέσεις μπορούν να εξελιχθούν σε σημαντικά.
Αρνητικά: Μετά την αποχώρησή του από το Περιστέρι στις αρχές της δεκαετίας δεν έχει να επιδείξει κάτι το ιδιαίτερο στις ομάδες της Α1 όπου δούλεψε. Τα τελευταία χρόνια δε, δυσκολεύεται να βρει ομάδα στην Α1.
Και η έκπληξη... Ντράγκαν Σάκοτα!Θετικά: Έχει μεγάλη εμπειρία, όχι μόνο σε συλλογικό επίπεδο, αλλά και σε επίπεδο εθνικών ομάδων, δεδομένου ότι ήταν προπονητής της Εθνικής Σερβίας στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Ιαπωνίας το 2006. Έχει πολιτογραφηθεί Έλληνας, γι' αυτό έχει θέση σε αυτό το κείμενο.
Αρνητικά: Παρότι έχει ελληνικό διαβατήριο, εντούτοις παραμένει Σέρβος κι αυτό δεν είναι... πλεονέκτημα στην παρούσα συγκυρία στην ομοσπονδία. Ειδικά μετά τα όσα έγιναν στο περίφημο παιχνίδι του πρόσφατου τουρνουά "Ακρόπολις", που εν πολλοίς αποδίδονται στην προκλητική στάση των Σέρβων. Επίσης δεν μοιάζει να έχει υποστηρικτές εντός της ΕΟΚ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου