Μέχρι σήμερα ερευνητές και γεωπόνοι έπρεπε να «μαντεύουν» ποια χαρακτηριστικά θα έδινε στη σοκολάτα η διασταύρωση διαφορετικών ποικιλιών κακαόδεντρου.
Η ανάλυση της γενετικής πληροφορίας θα τους επιτρέπει πλέον να γνωρίζουν άμεσα τα αποτελέσματα τουλάχιστον των παραδοσιακών διασταυρώσεων,
Ο στόχος των ειδικών είναι η αύξηση της παραγωγής και η δημιουργία ανθεκτικότερων ποικιλιών, ενώ δεν αποκλείεται και η δημιουργία νέων ειδών κακαόδεντρου, από όπου θα προκύψουν νέα είδη καφέ, σοκολάτας.
Το προσχέδιο του γονιδιώματος που παρουσιάστηκε σήμερα αφορά την ποικιλία κακαόδεντρου «Ματίνα 1-6», η οποία αντιστοιχεί στο 99% της παγκόσμιας παραγωγής κακάο, το 70% παράγεται στη δυτική Αφρική.
Η αλληλουχία, που θα είναι διαθέσιμη σε όλους μέσω του διαδικτύου, θα «επιτρέψει ταχύτερες και ακριβέστερες παραδοσιακές διασταυρώσεις
«Η συνεργασία με τη Mars και την Υπηρεσία Ερευνών του υπουργείου Γεωργίας αξιοποιεί την δεκαετή εμπειρία της IBΜ στην υπολογιστική βιολογία, καθώς και την ισχύ του υπερυπολογιστή Blue Gene» δήλωσε ο Αζέι Ροιγιούρου του Κέντρου Υπολογιστικής Βιολογίας της IBM.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου