ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Εβαλαν χερι για να δημιουργήσουν τη νεα μορφή δουλείας του 21ου αιώνα

ΣΕΡΒΙΑ
Τη συμμόρφωση της Σερβίας με τους όρους χορήγησης του μελλοντικού δανείου ύψους 3 δισ. ευρώ εξετάζει αυτό το μήνα το ΔΝΤ.
Η Σερβία συμφώνησε σε πάγωμα συντάξεων και μισθών το 2010, αλλά και σε συρρίκνωση του δημόσιου τομέα. Το Βελιγράδι εξασφάλισε, ωστόσο άδεια αύξησης του ελλείμματος του προϋπολογισμού του στο 4,8%.
Η Σερβία εκταμίευσε την πρώτη δόση 800 εκατ. ευρώ στα μέσα Μαΐου 2009 και 479 εκατ. τον Ιούνιο.
ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε στις 30 Αυγούστου ότι θα ήταν στο συμφέρον της χώρας να συμφωνήσει με το ΔΝΤ για την προσφορά δανείου, χωρίς ωστόσο το Ταεμίο να διαμορφώσει την οικονομική πολιτική.
Επανέλαβε δε ότι ο μοναδικός όρος για τη χώρα ήταν η διατήρηση του ελλείμματος του προϋπολογισμού για το 2010 στο 3,8% και η αποπληρωμή του δανείου.
Οι συνομιλίες για την αναθεώρηση της συμφωνίας Ουγγαρίας - ΔΝΤ κατέρρευσαν τον Ιούλιο. Η Ουγγαρία, που εμφανίζει το υψηλότερο δημόσιο χρέος της Κεντρικής Ευρώπης (80% του ΑΕΠ) δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα 20 δισ. ευρώ που απομένουν από το δάνειο του 2008, έως ότου συμφωνήσει με το ΔΝΤ και την ΕΕ.
ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Σύμφωνα με το πακέτο διάσωσης του ΔΝΤ για τη ρουμανική οικονομία ύψους 20 δισ. ευρώ, η κεντρώα κυβέρνηση συνασπισμού πρέπει να περιορίσει το έλλειμμα στο 6,8% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του χρόνου.
Η κυβέρνηση υιοθέτησε αμφιλεγόμενα μέτρα, με μειώσεις μισθών της τάξης του 25%, την κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας στο δημόσιο τομέα και την αύξηση του ΦΠΑ κατά πέντε μονάδες.
Η οικονομία συρρικνώθηκε πέρσι κατά 7% και αναμένεται να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή. Το ΔΝΤ εκταμίευσε φέτος 900 εκατ. για λογαριασμό της Ρουμανίας.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Η Ουκρανία ανακοίνωσε στις 29 Ιουλίου ότι θα χρηματοδοτήσει τον προϋπολογισμό της χάρη σε δάνειο του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση, υποκύπτοντας στις πιέσεις του ΔΝΤ, ανακοίνωσε αύξηση 50% στην τιμή του φυσικού αερίου για τους καταναλωτές.
Η συμφωνία με το Ταμείο προβλέπει ότι το Κίεβο θα περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού κατά 5,5% φέτος. Το ΔΝΤ ανέστειλε πρόγραμμα διάσωσης ύψους 16,4 δισ. δολαρίων τον περασμένο Νοέμβριο, ύστερα από την υπαναχώρηση της προηγούμενης κυβέρνησης από τα μέτρα λιτότητας.
ΒΟΣΝΙΑ
Το ΔΝΤ έθεσε χρονικό όριο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου στη Βοσνία, ώστε αυτή να συμμορφωθεί στους υπόλοιπους όρους του δανείου ύψους 1,2 δισ. ευρώ.
Η μουσουλμανο-κροατική ομοσπονδία της Βοσνίας πρέπει να αναθεωρήσει τον προϋπολογισμό του 2010. Αν η χώρα ικανοποιήσει τους όρους του ΔΝΤ, το ΔΣ του Ταμείου μπορεί να εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δόσης, ύψους 38 εκατ. ευρώ.
ΚΟΣΟΒΟ
Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο ύψους 108 εκατ. ευρώ για το Κόσοβο, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων και τον περιορισμό των δημόσιων δαπανών. Το Ταμείο λέει ότι θα εκταμιεύσει 22 εκαυτ. ευρώ ακόλουθα με το πρόγραμμα 18 μηνών, με τα υπόλοιπα κεφάλαια να υπόκεινται σε τριμηνιαίες επιθεωρήσεις.
Η συμφωνία προβλέπει ότι το Κόσοβο οφείλει να περιορίσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2010 στο 3,4% του ΑΕΠ.
ΜΟΛΔΑΒΙΑ
Αποστολή του ΔΝΤ που επισκέφθηκε το Μάιο τη Μολδαβία ανέφερε ότι θα προτείνει την καταβολή της τρίτης δόσης δανείου ύψους 90 εκατ. δολαρίων, ύστερα από τα ικανοποιητικά μεγέθη του ΑΕΠ για το 2010.
ΛΕΤΤΟΝΙΑ
Στις 12 Αυγούστου, το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η Λεττονία πρέπει να προχωρήσει σε επιπλέον περικοπές του προϋπολογισμού της, ώστε να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της. Η Λεττονία υποχρεώθηκε να εξασφαλίσει πακέτο στήριξης 7,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ.
Η κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Ντομπρόφσκις μείωσε τις δαπάνες και αύξησε τη φολορολογία. Η συμφωνία δανεισμού με το ΔΝΤ προβλέπει τη μείωση του χρέους στο 6% του ΑΕΠ του χρόνου και στο 3% το 2012, με στόχο την είσοδο στην ευρωζώνη το 2014.
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση στην Τουρκία, ώστε αυτή να επιταχύνει την απόσυρση του πακέτου οικονομικής στήριξης μέσα στο 2010, καλώντας σε σταδιακή αύξηση των επιτοκίων.
Η Τουρκία ανέστειλε τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις τον Αύγουστο, ανοίγοντας το δρόμο σε αυξημένες κρατικές δαπάνες, εν όψει των εκλογών του 2011.
Η συμφωνία για το προηγούμενο δάνειο του ΔΝΤ προς την Τουρκία ύψους 10 δισ. δολαρίων εξέπνευσε το 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια: