ΑΠΟΦΘΕΓΜΑ

Φοβάμαι μήπως χαθεί η ιδεολογία στη γη και γίνουμε ανθρωπάκια που θα θέλουμε να καλοπεράσουμε, που θα θέλουμε να κάνουμε καταναλωτική ζωή.

Κι εμείς οι Έλληνες ακόμα, να χάσουμε αυτό που λέγεται αξιοπρέπεια, αυτό που λέγεται αγωνιστικότητα. Ναι, αυτό φοβάμαι περισσότερο από όλα…”

ΜΕΛΙΝΑ ΜΕΡΚΟΥΡΗ…

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Ο Καραγκιόζης σε αφιέρωμα στη Λυών


Στο Θέατρο Σκιών του Καραγκιόζη είναι αφιερωμένη η τρέχουσα εβδομάδα στο Μουσείο Μαριονέτας Gadagne της Λυών, γενέτειρα του γαλλικού κουκλοθεάτρου του Guignol, το οποίο κατέχει τεράστια συλλογή κούκλων κουκλοθεάτρου από ολόκληρο τον κόσμο.
Το αφιέρωμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ελληνογαλλικό πολιτιστικό σύλλογο της Λυών «Δευκαλίων» άρχισε το περασμένο Σάββατο με την ομιλία του μυθιστοριογράφου και δοκιμιογράφου, συγγραφέα του βιβλίου «Προφορική παράδοση και ομαδική δημιουργία: Το παράδειγμα του Καραγκιόζη», Γιάννη Κιουρτσάκη με θέμα: «Ελληνικό Θέατρο Σκιών, ιδιαιτερότητα και παγκοσμιότητα της λαϊκής δημιουργίας».
Στο μουσείο εκτίθεται και μια ιστορική φιγούρα του Καραγκιόζη φιλοτεχνημένη από τα χέρια του Ευγένιου Σπαθάρη με την οποία έπαιξε μία από τις διασημότερες παραστάσεις του: «Ο Μεγαλέξανδρος και το καταραμένο φίδι». Την παράσταση αυτή θα ερμηνεύσει αύριο, συνδέοντάς την με την τρέχουσα επικαιρότητα, όπως επιτάσσει η παράδοση του είδους, ο εξαιρετικός καραγκιοζοπαίκτης Αθως Δανέλλης. Την επομένη, την Πέμπτη 28/10 θα παρουσιάσει την παράσταση «Το καταραμένο δέντρο».
Στο μουσείο λειτουργούν ταυτόχρονα ειδικά παιδικά εργαστήρια, όπου τα μικρά γαλλάκια θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν, να χρωματίσουν και να συνθέσουν τη δική τους φιγούρα Καραγκιόζη.
Το αφιέρωμα στις ρίζες του Θεάτρου Σκιών έχει ως στόχο να αναδείξει τις συγγένειες και τις διαφορές των διαφορετικών ειδών κουκλοθεάτρου, όπως του γαλλικού Guignol, την Πουλτσινέλα και τον Αρλεκίνο μέχρι τις κούκλες του γιαπωνέζικου θεάτρου Μπουνράκου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: